Forretter
Når du søker etter “forretter” på Google vil du antagelig finne flere tusen ulike oppskrifter bare fra Italia. Det er et land mange av oss forbinder med smakfull og sunn mat laget fra bunnen av.
På denne siden har vi samlet 6 av våre favoritter som du kan teste ut på ditt eget kjøkken.
Flere oppskrifter vil komme til etterhvert, så husk å skrive deg på e-posten listen for å få melding når vi publiserer nye italienske retter.
Ønsker du å få tilsendt e-post siden oppdateres?
Ja takk.Hva antipasti?
Det er småretter som nytes rolig før første hovedrett kommer på bordet. De kan være kalde eller varme, eller en miks.
I mange tilfeller kan en ferdig meny bestå av mange antipasti - jeg var en gang i et selskap hvor det var 9 ulike forretter før første hovedrett - i det tilfellet pasta - kom på bordet.
Du kan nå enten bla nedover eller trykke på knappene.
Frittelle ai funghi
En dag i november 2023 i Palizzi Marina, Calabria, mens jeg satt å skrev på boken min, hørte jeg naboen Gianni rope på meg.
Jeg gikk ut. Han sto i trappen på andre siden av hekken med et fat i hendene som var dekket med tørkepapir.
Che cosè?, spurte jeg. Hva er det?
Frittele ai funghi per te! svarte han.
Grazie mille!
Jeg strakte glad ut hånden for å ta imot fatet.
Med det samme kjente jeg at de små fritterte bitene under papiret var varme og rykende ferske. Klare til å sette tennene i.
De var sprø, saftige og velsmakende.
Ah! Potrei avere la ricetta? Kunne jeg få oppskriften?
Si, certo! Più tardi. Så klart. Senere.
Og det fikk jeg - se nedenfor.
Gianni, som forøvrig er kokk, fortalte at hans mor, som var bondekone, brukte å lage disse særlig på høsten.
Hun kom fra litt oppi fjellene hvor de hadde god tilgang på sopp som er en viktig ingrediens i denne retten.
Jeg tenker at du kan lage den når du vil, så lenge du har tilgang på sopp. Og da kan du selvsagt også bruke tørket sopp som du vanner ut. Men den blir nok aller best med fersk sopp i sesong!
Oppskrift og fremgangsmåte
Le melanzane grigliate sott’olio
Grillede, eller stekte om du vil, augerginer er veldig enkel og lage. Og sammen med hvitløk, litt peperoncino (chili), friskhakket persille og en god olje blir dette din nye favoritt.
Du spise dem som de er, legge dem på ristet brød eller servere auberginene sammen med stekte kyllinglår - det er supergodt! Retten er også fin som en elegant forrett uten annet tilbehør.
Denne retten lager jeg rett som det er, og når auberginene får ligget og godgjort seg i kjøleskapet over natten eller noen dager - blir de enda bedre!
Oppskrift og fremgangsmåte
Zucca al forno
Denne retten fikk jeg oppskriften på hos “mamma Anna” i Palizzi Marina, Calabria.
Da jeg bodde hos dem, i et lite hus i deres “cortile”, ble jeg rett som det var invitert på søndagslunsjer. Maten smakte alltid av sol og glede.
Her brukte jeg å sitte og lese eller skrive på boken min.
Denne retten likte Anne å servere som forrett eller hovedrett når sesongen tillot det.
La zucca - gresskar - er en frukt rik på mineraler som kalium, fosfor og magnesium som gir gevinst for både skjelett, mage og blodomløp.
Den er i sesong om høsten. Retten til Anna er enkel, krever lite forberedelser og er mild og god på smak.
Grunnoppskriften består av gresskar, olje, løk, salt, kål og gulrøtter, men du kan gjerne tilsette andre godsaker som mandler eller hasselnøtter, chiafrø og ulike typer løk. Eksperimenter med ingredienser du liker!
Oppskrift og fremgangsmåte
Melanzane in padella
Denne veganske retten lagde vi ofte i kollektivet da jeg bodde i Italia, det var helt vanlig for de italienske studentene å tilberede aubergine til ulike retter. For meg var det derimot en eksotisk grønnsak.
Denne retten er perfekt som tilbehør (contorno) til f.eks. kylling, annet kjøtt eller hvit fisk, men den kan også spises alene med litt brød til som et lunsjmåltid eller en forrett (antipasto)
Den kan også nytes neste dag - kald! Da er den spesielt god med litt sitronsaft over, perfekt om sommeren.
Når den er kald, minner den unektelig om La caponata, men vi kalte den ikke det, vi kalte den bare “melanzane in padella”, aubergine i gryta.
Vi hadde litt av hvert i denne gryta, vi kunne variere med squash og av og til tomatsaus i stedet for tomater. En slags italiensk pytt i panne der du tar det du har!
Oppskrift og fremgangsmåte
Giardiniera Piemontese
Oppskriften du nå skal få, kommer fra en kompis i Torino som hadde tatt med seg denne nydelige sommerretten i et selskap.
Dette er veldig vanlig i Italia, at venner kommer sammen til fest og hver og en har med noe å spise og drikke. Alt settes på bordet, så setter vi oss ned og nyter godsakene sammen.
I denne oppskriften finner du blant annet løk og olivenolje, og Enrico, som kompisen min heter, fortalte hvordan han hadde gått på markedet og lett etter en han kjente som solgte den beste oljen og den beste løken.
Som nordmann synes jeg det er både spennende og vakkert å høre hvilken pasjon italienere har for råvarene, og hvordan de går på markedene fra bod til bod og velger ut varene sine med sansene åpne - med tiden er det blitt en vane også for meg.
Denne retten er basert på lokale grønnsaker i sesong hører sensommeren til.
Agrodolce betyr bittersøt, derfor har den en fin snert.
Retten er perfekt å servere som antipasto, altså forrett, gjerne sammen med litt brød eller grissini, ost og spekemat.
Den gjør seg også godt som contorno, tilbehør, til fisk.
Denne originale piemontesiske oppskriften krever få ingredienser, men desto viktigere er kvaliteten på råvarene. Bruk lokale produsenter om du er i Italia, og bruk sansene når du går på markedet.
Om du er i Norge kan du lete opp lokale produsenter, gå på Bondens marked og/eller handle økologisk.
Oppskrift og fremgangsmåte
Insalata Russa
Dette er en klassisk rett som kommer fra Piemonte, og oppskriften har jeg fått av min venn Massimo, som hadde fått den av sin bestemor.
Det sies at den er lett å lage, men for å lage den GOD, trengs det gode ingredienser. Ikke spar på hverken majonesen, tunfisken eller ertene!
Denne oppskriften passer for 6 personer.