Aperitivo

mat og drikke
Flasker av Aperol fra Padova

Tekst: Thea Marie Dolva og Roger Hol. Foto: Roger Hol

Mange tror Aperol Spritz er den originale aperitiff-drinken, men det er ikke tilfelle.

I denne artikkelen skal vi studere historien til Aperitivo og du får også noen forslag til gode cocktails og velkomstdrikker på slutten av artikkelen. 

 

Dette er historien bak Aperitivo


Aperitivo kan være så mangt, og kommer i mange varianter. 

Det kan være noen peanøtter, salt chips og oliven sammen med en drink. Eller det kan ligne et helt måltid hvor servitørene gir deg fat på fat med mat du kan nyte sammen med drikken du valgte. Drikken kan selvsagt også være alkoholfri.

Aperitivoen har røtter helt tilbake til 1786 i Torino da Antonio Benedetto Carpano i sin bottega skapte il vermuth, en drink bestående av hvitvin moscato blandet med over 30 urter og krydder. 

En drikk som snart ble veldig populær blant det kongelige hoffet, Savoia, men som senere også ble omfavnet av hele adelen i byen, og etter hvert også av den øvrige befolkningen. 

Som ledsager til drikken ble det allerede på slutten av 1700-tallet servert ulike typer fingermat (stuzzichini) på de beste stedene, og disse litt aristokratiske, noble og ekstravagante vanene vil du fortsatt finne på de beste stedene i byen. 

For oss som har opplevd den høye kvaliteten på aperitivo som serveres i Torino, kan en derfor lett bli skuffet når det på andre steder kun serveres peanøtter, potetchips eller oliven på bordet. 

Siden da har aperitivoen spredd seg til resten av Italia og er den dag i dag en høyt elsket tradisjon.

Aperitivo viser både til selve handlingen – det å gå og ta et glass med noe å spise til – samt til selve drikken man bestiller. Hvis du og følget ditt bestiller et glass mellom klokken 18.00-20.00 i Italia, vil dere mest sannsynlig få en aperitivo-servering! 

 

Om vermut


Vermut, som regel en rødfarget sterkvin, får sin aroma fra ulike typer ingredienser som sukker, brandy, ulike krydder som kanel, kardemomme, koriander, sitronskall, einer, kinin og malurt. 
Caprano valgte navnet vermut etter inspirasjon fra en tysk sterkvin som også er krydret med malurt, urten som også brukes i absint. 


Her er forklaringen hva Spritz er: 


Mange forbinder Spritz som selve symbolet på den italienske aperitivo, og det skyldes nok rett og slett at den er helt vanvittig populær.

Ifølge historien kom denne drikken til som følge av at det helt tilbake til 1500-tallet var vanlig å blande hvitvin med kullsyrevann (acqua frizzante) i Venezia. En annen historie går ut på at ordet "Spritz" kom med østerrikske soldater som var i Veneto i første delen av 1800-tallet. 

De blandet ut vin som hadde en høy alkoholprosent med acqua frizzante (kullsyrevann eller soda om du vil). På østerriksk betyr "Spritzen" "å sprøyte".

 

Andre drikker som ble vanlig å drikke til aperitivo 

 

Aperol


Visste du at Aperol ble født i den vakre byen Padova i 1919? Denne ikoniske drikken tok verden med storm da noen geniale sjeler fant ut at de kunne mikse den søtlige Aperolen med sprudlende Prosecco og en skvett soda. 
Resultatet ble Aperol Spritz – den ultimate aperitiffen som har blitt symbolet på la dolce vita. Også populær på norske uteserveringer fra tidlig vår når folk vil bringe litt italiensk sjarm inn i ettermiddagen.

 

Select


I 1920, i Venezias magiske gater, ble Select født – en raffinert aperitiff som ikke har fått like mye rampelys som Aperol, men som har en egen, trofast tilhengerskare. Select er en søt amaro amaro betyr “bitter”), en fin balanse mellom bitterhet og sødme, som gir en sofistikert smak av Venezia!

Oppskrift på Select Spritz Veneziano: 

  • Fyll et stort vinglass med is.
  • Hell over 7,5 cl Prosecco.
  • Tilsett 5 cl Select.
  • Topp med 2 cl soda.
  • Rør forsiktig og pynt med en grønn oliven med stein for en ekte venetiansk touch.

Ecco! Nå har du en Select Spritz.

 

Campari 


Historien om Campari begynner i 1828, da Gaspare Campari kom til verden i den lille byen Cassolnovo i Lombardia. Allerede som ung var han fascinert av likørkunsten, og i 1842 flyttet han til Torino for å dykke dypere inn i brennevinets hemmeligheter.

I Torino krysset Gaspare heldigvis veier med Teofilo Barla, en mesterkonditor som jobbet for huset Savoia. Barla så Gaspares talent og anbefalte ham til Giacomo Bass, lærling i en berømt likør- og konditorbutikk på Piazza Castello. Her fikk Gaspare finpusset sine ferdigheter og sin kreative tilnærming til smak og aroma.

I 1850 tok han steget videre og flyttet til Novara i Piemonte, hvor han leide Caffè dell'Amicizia. Her begynte han å eksperimentere med likører og skapte innovative smaker som han ga fengende navn som Elixir of Life, Rum Oil, og Pink Liqueur.

Blant hans mest suksessrike kreasjoner var en bitter likør kalt "Bitter all'uso d'Hollanda". Den ble så populær at folk snart begynte å kalle den "Bitter del Signor Campari". Derfra til det endelige navnet, Bitter Campari, var det et kort steg.

I 1860 tok Gaspare en modig beslutning: han åpnet sitt eget destilleri og en bar midt på Piazza del Duomo i Milano. Kort tid etter fulgte åpningen av det nå legendariske Caffè Camparino i den storslåtte Galleria Vittorio Emanuele II – et sted som fortsatt bærer arven hans videre.

Etter Gaspares død overtok hans sønn Davide Campari ledelsen av selskapet. I 1896 gjorde Davide et smart trekk ved å gi selskapet et nytt navn: Gaspare Campari - Fratelli Campari Successori. Under Davides ledelse vokste Campari fra å være en regional stolthet til å bli et globalt ikon med et godt rennomé verden over.

Slik ble Campari ikke bare en drink, men en historie om nysgjerrighet, kreativitet og italiensk innovasjon.

Salute!

 

Oppskrift på Campari Spritz: 

Fyll et glass med is og hell over 3 deler Prosecco, deretter 2 deler Campari og til slutt 1 del sodavann. Rør forsiktig om og topp det hele med en frisk skive appelsin. 


Her er to andre cocktail som inneholder Campari


Negroni  


Negroni-cocktailens historie begynner på det aristokratiske
Caffè Casoni i Firenze, en elegant møteplass for byens sosietet rundt 1919–1920.

Blant de faste gjestene var ingen ringere enn Conte Camillo Negroni, en sofistikert adelsmann kjent for sin utsøkte smak og forkjærlighet for cocktailen Americano – en miks av bitter (ofte Campari) og vermut rosso, toppet med en skvett soda.


Conte Negroni ønsket imidlertid noe kraftigere og mer komplekst, og det var her bartenderen
Angelo Tesauro kom inn i bildet. Inspirert av grevens ønske, eksperimenterte Angelo med å erstatte sodaen med gin – hvilket resulterte i en perfekt balansert cocktail.

Blandingsforholdet var enkelt og presist:

  • ⅓ del Campari for sin intense bitterhet og hint av urter og sitrusskall
  • ⅓ del vermut rosso for noter av krydder og tørket frukt
  • ⅓ del gin for å tilføre en frisk aroma


Slik ble
Negroni til – en cocktail med en dyp, rubinrød farge og en smak som er både sofistikert og lett gjenkjennelig. Den balanserer fint mellom bitterhet, sødme og varmen av alkohol. Aromaen er kompleks, med noter av appelsin, krydder og botaniske urter.

I dag regnes Negroni som en tidløs klassiker.

Den serveres tradisjonelt i et lavt glass fylt med is, gjerne pyntet med en skive appelsinskall for å fremheve sitrusen. 

 

Negroni Sbagliato 


Visste du at
Negroni Sbagliato, som direkte oversatt betyr "feil Negroni," egentlig var et hell i uhell? 

Forskjellen fra originalen ligger i én enkel, men genial erstatning: gin byttes ut med Prosecco, noe som gir en lettere, friskere og mer perlende versjon av den klassiske cocktailen. Resultatet er en cocktail som er mildere enn sin storebror Negroni, men som fortsatt bærer den karakteristiske balansen mellom bitterhet og sødme.

Drinken oppsto i 1972 på den ikoniske Bar Basso i Milano, da bartenderen Mirko Stocchetto ved et "uhell" (eller kanskje med et snev av genialitet?) erstattet gin med musserende vin. Dette lille eksperimentet ga opphav til en ny klassiker som raskt fikk sin egen plass i cocktailverdenen.

Negroni Sbagliato byr på en kompleks smak med noter av bitter appelsinskall fra Campari, krydret sødme fra vermut rosso og en den boblende friske smaken av Prosecco. Aromaen er like innbydende som smaken, med en fin balanse mellom det bitre, det søte og det livlige.

Er du i Milano? Da må du besøke Bar Basso, som fortsatt ligger i Via Plinio 19. Her kan du nyte denne historiske cocktailen i autentiske omgivelser og lokale stamgjester.

Pirlo Spritz 


I den sjarmerende byen
Brescia, som ligger i hjertet av Lombardia, finner vi en cocktail som oser av italiensk eleganse og tradisjon. 

Cocktailen kombinerer det beste fra det bitre, det friske og det perlende:

  • ⅓ del hvitvin, som gir en lett og fruktig base,
  • ⅓ del Campari, for en intens bitterhet med hint av appelsinskall og krydder,
  • ⅓ del sodavann, som tilfører en sprudlende friskhet.

Slik lager du den:

  • Fyll et glass – gjerne et stort tumblerglass – med is.
  • Hell over hvitvin, Campari og sodavann i like deler.
  • Rør forsiktig for å blande smakene uten å miste boblene.

Pynt med en skive frisk appelsin, og server umiddelbart.

Denne cocktailen er ikke bare enkel å lage, men også en hyllest til det italienske ritualet rundt aperitivo. Den har en vakker, rødlig farge og balansert smak som setter stemningen før et måltid! 

 

Andre drikker som kan brukes til Aperitivo


Hva vil du lage?
 

Aperitivo er en av de mest ikoniske tradisjonene i Italia, og du kan velge akkurat det du har lyst på. Fra en klassisk Campari og soda, et glass hvitvin, en øl, eller musserende Prosecco – valgene er mange.

Men lite slår følelsen av en vellagd cocktail når du virkelig skal nyte en autentisk aperitivo!

 

Oppskrift på Hugo Spritz


Denne lette og aromatiske drinken er perfekt for dem som elsker noe friskt og sommerlig.

Slik lager du den:

  • Fyll et stort vinglass med is.
  • Hell over 150 ml Prosecco og deretter 20 ml hylleblomstsirup.
  • Topp med sodavann og rør forsiktig for å blande ingrediensene.

Pynt med et friskt mynteblad og en skive sitron eller lime.

Da får du en sprudlende frisk cocktail som passer perfekt til varme dager - eller kanskje når du trenger å drømme deg litt bort fra en mørk vinterdag!

 

Bellini


Elegant og enkel: Bland Prosecco med ferskenpuré for en søt, fruktig cocktail som stammer fra Venezia.

 

Alkoholfri aperitivo


Det er vanlig å bestille drinker uten alkohol til aperitivo i Italia, og det finnes masse godt å velge i!


Tre alkoholfrie aperitivo-drinker basert på klassikere: la Cedrata, il Crodino og il Sanbittèr. 


For de som ønsker en alkoholfri aperitivo med italiensk flair, er disse tre klassikerne perfekte valg – enten du er hjemme eller på bar.


Cedrata Spritz


En lett, sitrusaktig drink som balanserer det søte med det syrlige

Ingredienser:

  • 100 ml Cedrata (sitronbrus basert på sedertre)
  • 50 ml sodavann
  • Isbiter
  • En skive sitron eller lime til pynt


Fremgangsmåte:

Fyll et vinglass med isbiter. Hell først over Cedrata, deretter sodavannet. Rør forsiktig, pynt med en sitronskive, og server.


Crodino Spritz


En alkoholfri versjon av Aperol Spritz med den klassiske bitre smaken fra Crodino.

Ingredienser:

  • 1 flaske Crodino
  • 100 ml alkoholfri musserende vin eller sprudlevin
  • 50 ml sodavann
  • Isbiter
  • En skive appelsin til pynt


Fremgangsmåte:

Fyll et stort vinglass med is. Hell først over Crodino, tilsett deretter musserende vin og topp med sodavann. Rør forsiktig og pynt med appelsinskiven.


Sanbittèr Tonic


En bitter-søt favoritt som er elegant og frisk.

Ingredienser:

  • 1 flaske Sanbittèr
  • 100 ml tonic-vann
  • Isbiter
  • En skive grapefrukt og et ev. litt rosmarin til pynt


Fremgangsmåte:

Fyll et høyt glass med isbiter. Hell over Sanbittèr, og tilsett tonic-vann. Rør forsiktig, pynt med grapefruktskiven og rosmarin.



Leter du etter friske og smakfulle velkomstdrinker fra Italia?


Andre artikler om mat & drikke som kanskje kan være av interesse: 

Ideer til en italiensk aften


Italiensk mat & vin


Vin fra Piemonte