De ulike kaffetypene i Italia

mat og drikke

I denne artikkelen kan du lære mer om de ulike kaffetypene som konsumeres i Italia, og når de normalt drikkes.  

Innholdsfortegnelse: 

  1. Espressomaskinens opprinnelse
  2. Ulike typer kaffe og hvordan de drikkes
  3. Liste over italienske kaffetyper



1. Espressomaskinens opprinnelse 


Den italienske espressoen
, som de fleste italienere drikker minst én gang om dagen og som er kjent over hele verden, ble født i byen Torino. 

Vi snakker ikke om varianter av kaffe eller spesielle blandinger, men om maskinen som ga liv til den høyt elskede italienske espressoen, som i Italia helt enkelt bare kalles caffè.


Det var i Torino den fødtes! 

 

I 1884 skapte torineseren Angelo Moriondo, som kom fra en familie av gründere som hovedsakelig drev med likører og sjokolade, espressomaskinen. 

Faren hans, Giacomo, grunnla sammen med sin bror og fetter sjokoladefabrikken "Moriondo & Gariglio" i Torino i 1850, og de var den offisielle leverandøren av sjokolade til huset Savoia. 

 

Som en kuriositet kan nevnes at sjokoladeprodusenten senere ble flyttet til Roma, som følge av at huset Savoia flyttet til Roma, ettersom Roma ble hovedstad i 1871.

Og den eksisterer fortsatt, og ligger i nærheten av Pantheon og Piazza di Santa Chiara.

Så, når du er i Roma, kan du jo vurdere å legge turen innom, i vissthet om at sønnen til grunnleggeren var den som fant opp espressomaskinen. 

 
Slik kom espressomaskinen til 


Angelo Moriondo var involvert i restaurantdrift ettersom han var eier av Grand Hotel Ligure som den gang lå på Piazza Carlo Felice, Torino. 

Han drev også American Bar i Galleria Nazionale i via Roma, og det var nettopp etterspørselen i baren som fikk ham til å designe en maskin for å produsere kaffe raskere – spesielt de tidene hvor det var kunderush.


Moriondo-espressomaskinen ble presentert første gang på en utstilling i 1884 i Torino.


I espressokaffemaskinen ble vannet kokt før det gjennom et spolesystem nådde beholderen med kaffe i. Vannet ble derfor satt under press, slik at den varme italienske drikken kunne tilberedes mye raskere. 


Med denne geniale maskinen ble det mulig å lage så mange som 10 kopper kaffe hvert 2. minutt og opptil 300 kopper i løpet av en time. Derav navnet "espresso"!

Kaffen var dessuten mer konsentrert og bevarte derfor aromaene og duftene bedre, slik at drikken ble enda mer smakfull. 


Deretter, på starten av 1900-tallet, kjøpte milaneseren Desiderio Pavoni alle patentene og begynte masseproduksjonen av disse maskinene, og grunnla Pavoni-selskapet. 

Utbredelsen var rask og suksessen enorm.


Gjennom årene har det blitt laget mange espressokaffemaskiner, stadig vakrere og mer sofistikerte, for å kunne møte den stadig økende etterspørselen etter denne nå uunnværlige drikken for italienere (og ikke bare). 


Mekanismen til alle disse maskinene er den samme som i den aller første, skapt i Torino i andre halvdel av det nittende århundre fra ideen til Angelo Moriondo. 


Kort sagt, det er en liten bit av Torino i hver kopp espresso som drikkes hver dag i Italia og rundt om i verden.


2. Ulike typer kaffe og hvordan de drikkes 

 

Når du har vært på bar i Italia, har du kanskje opplevd å få et glass vann til. 

Meningen med dette vannet er på tross av hva mange tror - å drikke det før kaffen. Ved å drikke vannet skyller du nemlig munnen din, og så er du klar for å nyte kaffen.

Selv om italienere går raskt inn på en bar, drikker en espresso, og går raskt ut igjen, betyr ikke det at den ikke nytes. 

Hvis du studerer kaffevanene til italienere og hvordan kaffe inntas gjennom dagen, vil du straks forstå mer. 

La oss se på hvordan kaffe ofte drikkes i Italia

Morgen 

De fleste tar enten en cappuccino eller espresso på morgenen.

Sammen med noe enkelt å spise som for eksempel en kjeks, en cornetto, eller et lite ferdigristet brød med syltetøy.

Dette brødet heter fette biscottate - oversatt kan vi si at det betyr skiver av kjeks. 

Det brukes litt tid på frokosten, for å få en rolig start på dagen. 

Mange tar gjerne også en espresso på en bar i nærheten av arbeidsstedet, eller de stopper et sted underveis. Denne kaffen inntas raskt. Med mindre en tar hele frokosten på denne baren. 

Formiddag


Om du har vært i en bar i Italia over en lengre periode, fra morgenen - slik jeg har gjort mang en gang når jeg sitter og skriver - så vil du se at en person som kommer innom rundt 8:30, gjerne kommer tilbake rundt 10-10:30.

Dette er under formiddagspausen, og under denne, inntas det gjerne en caffè macchiato. Macchiato betyr at kaffen er “merket” med en flekk melk.

 

Lunsj


Kaffe er essensielt etter lunsj! 

Om, du har vært i en bar i Italia ved lunsjtider, så har du kanskje oppdaget at mange barer, iallfall i de litt større byene, omdannes til rene lunsjrestauranter. 

Det skjer i perioden 12-12:30 og til 13:30. 

Da vrimler det av folk som kommer inn for å sette seg å spise, mens de som står ved baren allerede har spist, og inntar kaffen der mens de slår av en prat med kollegene, de som jobber bak disken eller andre gjester. 

Som oftest er det enten espresso eller caffè macchiato som gjelder etter lunsj. 

 

Ettermiddag 

Også her, som under formiddagspausen, inntas kaffe. Og da kan det være vanlig espresso, caffè macchiato, eller kanskje en ristretto som har mye mer intens smak, og brukes for å gi et ekstra piff mot slutten av dagen. 

 

Kveld


Du vet det sikkert, men i Italia drikkes kaffen etter desserten. (og etter kaffen kommer amaro/likørene.


Espresso, caff
è lungo eller caffè macchiato er det som normalt bestilles. 

Se for deg en kelner på en restaurant som tar opp bestillingen ved bordet til en gjeng som har vært ute og spist sammen - er det 8 personer, kan det gjerne bli 8 forskjellige varianter av espresso. Eller som italienerne kaller det: caffè.


3. Liste over italienske kaffetyper

 

  • Caffè – espresso, noen ganger også kalt caffè espresso eller caffè normale
  • Caffè macchiato – espresso med en “flekk” melk
  • Caffè lungo – espresso med litt mer varmt vann, en forlenget espresso
  • Caffè americano – espresso med varmt vann, litt á la norsk kaffe
  • Cappuccino – espresso med steamet melk og melkeskum på toppen
  • Latte macchiato – varm steamet melk med en dæsj espresso i, ligner norsk “caffe latte”
  • Caffè corretto – espresso med litt grappa, sambuca eller brandy i
  • Crema al caffè – dessertdrikk - espresso skummet med fløte og sukker, serveres kald

 

Er du ny til italiensk og vil lære? 

Jeg heter Thea og byr på starten av din språkreise.