Grissini
Du har helt sikkert fått servert disse brødpinnene, eller “grissini” som de heter, ved et måltid i Italia, enten du er på restaurant, trattoria, osteria eller på besøk i et hjem.
Men hva er historien bak og hvorfor finner vi dem overalt? Det vil du få svaret på i denne artikkelen, og i slutten finner du den originale oppskriften som oppfunnet i Torino.
Innhold:
- Grissini og opprinnelsen
- Hva brukes Grissini til?
- Oppskrift på Grissini fra Torino
Grissini og opprinnelsen
Grissini stammer fra Torino-området. Og opprinnelsen til disse brødpinnene, som skal være sprø og gjerne litt godt stekt, er kongelig.
Det var nemlig en baker ved det kongelige slott som på 1600-tallet fant opp grissini. Bakeren het Antonio Brunero.
En av prinsene i Savoia-klanen, Vittorio Amadeo II (1666-1732), senere konge av Sicilia og Sardinia, hadde problemer med magen, i dag ville han sikkert blitt undersøkt for cøliaki og matintoleranser.
Det tradisjonelle myke piemontesiske brødet, ghërsa, kunne ikke prinsen spise, og derfor ble grissini, på piemontesisk ghërsin, oppfunnet av denne bakeren. Det skulle være lettere fordøyelig!
En gang var brødpinnene utelukkende forbeholdt adelsmenn, men populariteten vokste og de ble etterhvert vanlige for gud og hvermannsen.
Grissini kommer i ulike lengder, de kan være alt fra 40 til opptil 80 cm lange.
Men du har sett noen som 15-20 cm, sier du?
De er bare etterligninger etter de opprinnelige Grissini – derfor er de ikke med i denne fortellingen!
Popularitet og utbredelse
Dette produktet er ett av mange som har sin opprinnelse i Torino-området, og det sies at Grissini er blant de aller mest kopierte enkeltstående matprodukter i verden!
De sprø brødpinnene er rett og slett uimotståelige til maten i Italia, konsistensen med den lille crunchen er perfekt mens du venter på maten, til vin, til øl, og den balanserer perfekt både en primo og secondo piatto.
Brødpinnen falt også i smak hos Napoleon Bonaparte, som smakte dem da han okkuperte Torino; faktisk likte han dem så godt at han satte opp ei egen rute fra Torino til Paris. Ruta ble kalt "les petits bâtons de Turin".
Hva brukes Grissini til?
Grissini er et kjent innslag på matbord over hele støvellandet, og serveres til både lunsj og middag. På restauranter i Italia er den et naturlig akkompagnement sammen med andre typer brød.
For som vi vet: I Italia brukes brødet gjerne til maten, og ikke som hovedingrediens. Men det betyr ikke at det er mindre viktig!
Der man i Norge bruker ris eller potet til en hovedrett, kan en italiensk “secondo piatto” gjerne akkompagneres kun av et stykke godt og fersk brød.
Og jeg tror de fleste av oss har inntatt en god del grissini i Italia, og da mest sannsynlig den lange og tynne varianten, Grissini Torinesi.
I dag finner du et stort utvalg hos både hos lokale bakere og supermarkeder i Italia. De selges i ferdige pakker eller løsvekt.
I Norge finner du dem på velassorterte matbutikker og italienske botteghe som Smak av Italia.
Oppskrift på Grissini fra Torino
Oppskriften på Grissini er veldig enkel, og veldig god. Ingrediensene vil du finne i Italia - eller på velassorterte butikker.
Før du setter dem i ovnen, kan du drysse over litt havsalt eller urter, som oregano eller rosmarin. Du kan også tilsette for eksempel hakkede oliven.
Ingredienser til 6 personer
- 500 g 00 mel (du kan også bruke fint hvetemel)
- 280 ml vann
- 50 g olje
- 15 g ølgjær
- 8 g fint salt
- 1 ts maltpulver
- 1 spiseskje semola di grano duro (semola durumhvetemel, finnes bl.a. på Meny)
- Valgfritt: Havsalt, rosmarin, oregano
Fremgangsmåte:
- Begynn med å løse opp gjær og malt i litt fingervarmt vann i en bolle.
- Løs opp saltet i det resterende vannet i en annen bolle og tilsett oljen.
- Bruk gjerne en kjøkkenmaskin om du har, og ha 00-melet oppi kjøkkenmaskinbollen, miks inn blandingen av gjær, malt og vann. Elt deigen med kjøkkenmaskin - eller med henda!
- Tilsett gradvis saltvannet med oljen, og fortsett å elte til du får en fin, jevn deig.
- Dryss litt durumhvetemel på kjøkkenbenken og kjevle ut deigen i form av en rektangel.
- Pensle med olje, dryss over litt mer durummel, dekk til og la heve i ca 1 time eller til doblet volum.
- Når deigen er ferdig hevet, skjær en rekke strimler, ca 1 cm tykke, langs kortsiden av rektangelet ditt. Kle et stekebrett med bakepapir og legg strimlene der, sørg for å ha god avstand mellom dem. Du kan godt strekke litt i dem, slik at de går langs hele kortsiden av stekebrettet.
- Forvarm ovnen til 200°C, og mens du venter, kan du forme og smakssette brødpinnene dine slik du vil. Pensle de langstrakte strimlene med litt olje og dryss på noen saltkorn, valmuefrø, fennikel eller oregano.
- Stek brødpinnene i cirka 20 minutter og ta dem ut når begynner å bli litt gylne på toppen. Server dine Grissini Torinesi mens de fortsatt er varme, eller i romtemperatur.
Buon appetito!