Hva er Italia og hva kan du oppleve

reisetips

Tekst: Thea Marie Dolva og Roger Hol.  

 

Mange har et sterkt forhold til Italia. Det var som å komme hjem

"Så fort jeg drar, lengter jeg tilbake igjen. Vi ble kjent med noen italienere, og nå treffer vi dem hver sommer."

Har du også hørt slike fortellinger? Drømmer du om å bli bedre kjent med Italia?

Dette er for deg som er nysgjerrig på Italia og vil øke din kunnskap om dette nydelige landet i Middelhavet.

I denne fyldige artikkelen kan du forvente fakta, historie, fortellinger og en oppdagelse av den italienske kulturen gjennom kunst, film og musikk, italiensk mat og vin, reisetips og reiseruter. 

Vi har valgt å starte med våre aller beste tips, så vil artikkelen oppdatere seg litt og litt. 


Innholdsoversikt: 

  • Fakta om Italia
  • Historie
  • Kultur
  • Mat og vin
  • Reisetips
  • Reiseruter

 

Fakta om Italia 


Landet i Middelhavet er kjent for sine alper i nord, de største øyene Sardinia og Sicilia i syd, Appenninnne som i en 1500 kilometer lang bue er fjellkjeden som strekker seg gjennom hele Italia fra Alpene til fjellene på den nordlige delen av Sicilia. I de offisielle tallene sies det at Italia har omtrent 60 millioner innbyggere, og har vært en republikk siden 1946. Landet er delt inn i 20 regioner, noe over hundre provinser og cirka 7900 kommuner.

 

 

Historie


Italia har en spennende historie som strekker seg fra det som het Magna Grecia, Romerriket, Renessansen, tilbakeslag, påvirkning utenfra, det samlede Italia, industrialiseringen og det moderne Italia. 

Det er også svært spennende å se på hva normannerne gjorde i Syd-Italia. Ikke bare erobret de Sicilia, men det var også til stede i Calabria. I Calabria traff jeg en historiker som heter Orlando Sculli. Han kunne fortelle at normannerne hadde bygd ikke mindre enn 23 fort i Calabria.

 

Kultur


Du vet antagelig at Italia er et land som kulturelt har vilt mye spennende å by på. 

Vi kan grovt dele det inn i 3 hovedgrupper: 

  • Kunst
  • Film
  • Musikk

 

Kunst
 

Når du først har oppdaget den italienske kunsten, er det et utømmelig skattkammer du kan grave i, og sannsynligvis vil du kunne studere italiensk kunst hele livet og likevel ikke rekke over alt. 

Italiensk kunst favner blant annet om: 

  • Billedkunstnere
  • Diktere
  • Forfattere

 

Billedkunstnere 


Mange reiser til Italia for å oppleve stor kunst. “Vedi Napoli e poi Muori”, som man sier. 

Her er noen av de mest kjente italienske billedkunstnerne og deres bidrag til kunsthistorien:

 

Leonardo da Vinci (1452-1519): Kanskje den mest geniale kunstneren fra den italienske renessansen. Han er mest kjent for sine malerier som "Mona Lisa" og "Nattverden", men han var også en dyktig vitenskapsmann, ingeniør og oppfinner.

 

Michelangelo Buonarroti (1475-1564): En av de mest betydningsfulle kunstnerne i renessansen, kjent for sine skulpturer som "David" og "Pietà", samt for fresker som "Det sixtinske kapell". Han var også en dyktig maler og arkitekt.

 

Raffaello Sanzio (1483-1520):  Om du har løst kryssord og fått spørsmålet om en italiensk maler på åtte bokstaver, kunne kanskje svaret ha blitt Raphael. Hans egentlige navn var Raffaello Sanzio og han ble født i Urbino i Marche i 1483. Han var en annen av de store italienske renessansekunstnerne. Hans mest kjente malerier er "Skolen i Athen" og "Madonna della Seggiola". Det er riktignok ikke helt fastslått om han ble født 28. Mars eller 6. April. Langfredag dette året samsvarer med 28. mars, men dersom det er slik at hans fødselsdag er 6.april, levde han i nøyaktig 37 år, siden hans død inntraff i Roma den 6. april 1520.

 

Caravaggio (1571-1610): Caravaggio var mesteren av lys og skygge, kjent for sin realistiske og dramatiske stil. Hans verk, som "Den døende slave" og "Bacchus", hadde stor innflytelse på den italienske barokkunsten.

 

Titian (1488-1576): En av de viktigste malerne i den venetianske renessansen og en betydelig figur i utviklingen av oljemaling. Hans verk, inkludert "Venus av Urbino" og "Assunta", er kjent for sin rike fargebruk og forseggjorte komposisjoner.

 

Giotto di Bondone (1267-1337): En tidlig italiensk kunstner som regnes som en pioner innen renessansekunsten. Hans fresker i blant annet Scrovegni-kapellet i Padova og i Assisis basilika er kjent for sin naturalistiske stil og menneskelige følelser.

Disse kunstnerne representerer bare et lite utvalg av den utrolige mangfoldet som har preget den italienske billedkunsten gjennom historien. Italias har hatt en enorm innflytelse på verdens kunstscene.

 

Diktere


Dante Alighieri, med sitt mesterverk "Den guddommelige komedie", har blitt et symbol på italiensk litterær storhet, og han er i dag kjent som selve det italienske språkets far.

Francesco Petrarca er en annen gigant innenfor italiensk poesi, han formet det som senere skulle bli kjent som den italienske sonetten. Giovanni Boccaccio, kjent for sitt monumentale verk "Decamerone", skrev en samling av noveller som har inspirert forfattere i århundrer. 

Moderne italiensk poesi har blomstret gjennom et mangfold av stemmer og stiler, vi kan nevne Eugenio Montale, en nobelprisvinner kjent for sin dype refleksjon og poetiske mesterskap. Giuseppe Ungaretti, en sentral figur i den futuristiske bevegelsen, er kjent for sine korte, intense dikt. 

Salvatore Quasimodo, en annen nobelprisvinner, utforsket menneskets eksistens gjennom sitt poetiske språk. Amelia Rosselli og Andrea Zanzotto representerer moderne stemmer som eksperimenterer med språk og form, og som utforsker komplekse temaer som politikk, natur og menneskelig erfaring. 

Forfattere


Italiensk litteratur har en rik arv som spenner over århundrer, og inneholder et mangfold av stemmer og stiler. I tillegg til de tidlige mestrene som Alighieri, Petrarca og Boccaccio, har vi Alessandro Manzoni som skrev den klassiske romanen "Promessi sposi" ("Forlovede"), som regnes som et av de viktigste verkene i italiensk litteratur.

Luigi Pirandello, nobelprisvinner i litteratur, utforsket temaer som identitet og sannhet i sine skuespill og noveller. På 1900-tallet dukket det opp nye stemmer, som Grazia Deledda, som vant Nobelprisen i litteratur i 1926 for sin skildring av livet på Sardinia.

Cesare Pavese, Italo Calvino, Natalia Ginzburg og Elsa Morante har også satt sitt preg på litteraturen. I de senere år har Elena Ferrante gjort seg bemerket internasjonalt med sin Napoli-kvartett.

 

Film 

Italia har med regissører som Federico Fellini, Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, og Sergio Leone laget uforglemmelige mesterverk i den internasjonale filmhistorien. 

Italienske filmskapere var sterkt representert under neorealismen på 1940-tallet og modernismen på 1960-tallet, mens i nyere tid har Paolo Sorrentino, Alice Rohrwacher og Luca Guadagnino gjort seg bemerket med sin filmkunst. 

Italia har mange høyt elskede skuespillere som Sophia Loren, Anna Magnani, Marcello Mastroianni, og Ennio Morricone er en av de viktigste og mest produktive filmkomponistene i nyere filmhistorie med musikk til over 350 filmer. 

Ennio Morricone live i Venezia - Cinema Paradiso

 

 

 

Marcello Mastroianno og Sophia Loren har spilt i mange filmer sammen. Her er de i “Matriomonio all’italiana”:


 

De toneangivende regissørene og filmene som ble skapt etter andre verdenskrig har vi belyst i artikkelen italiensk filmhistorie

Italiensk film er et spennende tema, ikke bare fordi den italienske filmhistorien er spekket med gull, men også fordi vi som studerer italiensk kan bruke det som verktøy for å lære mer. I vår filmguide får du forslag til hele 59 filmer som kan strømmes fra Norge. 

Filmguiden er delt i 6 sjangere, der vi har med italienske klassikere som La Dolce Vita av Fellini, Il postino med den fremragende Massimo Troisi i hovedrollen eller filmen alle elsker, og som handler om lidenskapen for film, Cinema Paradiso. 

Dernest har vi med nyere kritikerroste filmer, som enten har nådd internasjonal anerkjennelse som filmene til Roberto Benigni, eller som få har hørt, men som alle burde se, som Marilyn ha gli occhi neri. 

Filmsjangeren lett underholdning må også med, til de dagene hvor hjernen din trenger å bare hvile seg - med italiensk landskap, god stemning og en historie man tidlig kan gjette seg til at ender godt. 

Vi har også med dokumentariske filmer, blant annet filmen som portretterer Pasolini, men også dokumentaren Pasolini har laget selv, og som for meg noe av det beste han har laget, nemlig Comizi d’amore. Vi har også med dokumentarene om Vespaen, om Trøffeljegerne i Piemonte og om il maestro: Ennio Morricone.

TV-serier har også en sentral plass i guiden vår, for de siste årene er det laget noen knallserier på italiensk, som krimserien Suburra og L’amica geniale, den siste basert på bøkene til Elena Ferrante. Mange elsker også serien om Montalbano, filmet på Sicilia.

Til sist har vi med kategorien engelske filmer fra Italia, det vil si, filmer laget av ikke-italienske regissører, men som foregår i Italia. Disse filmene er stemningsfulle til tusen, og man forstår med alle sanser at regissøren har et spesielt forhold til landet, selv om hen ikke er italiensk. Ja, litt som oss, kanskje? 

 

Musikk 


Er det italienske språket skapt for å synges? Det spørsmålet er det lett å stille seg når en hører på italienske operetter og italiensk musikk generelt.

Akkurat som med kunsten, snakker vi her om rike og sterke tradisjoner i alle genre. Vi kan ikke nevne alle her, så vi tar med kanskje den aller største operasanger verden noen gang har sett, Luciano Pavarotti. La oss se på noen kjente artister:


Fabrizio De Andrè 


En annen folkekjær musiker var Fabrizio De Andrè, som ble født i Genova i 18. februar 1940, og døde i Milano 11. Januar 1999. Han var også kjent ved kallenavnet Faber, etter sigende fordi han hadde en stor forkjærlighet for pasteller og blyanter fra Faber-Castell.

I nær førti år som aktiv musiker, ble De Andrè kjent for å være de svake og utstøttes sanger og talerør. Han var en venstreradikal, og ble etter hvert hyllet for sine kritiske tekster.

Da han ble gravlagt fra Basilica di Santa Maria Assunta i Genova den 13. januar, deltok mer enn ti tusen mennesker i paraden. I kisten lå det en pakke sigaretter, et skjerf fra Genova, bilde av favorittlaget hans, noen notater, en klovnenese og en blå klut.

Her er en av Fabrizio De Andrés mest kjente sanger: Bocca di Rosa

 

 

 

Franco Battiato 


Han blir ofte kalt for Il maestro - mesteren. Og han var det.
Om du forstår italiensk og ikke har hørt denne før, så anbefaler vi å se denne videoen med låten “La cura”.

 

Lucio Dalla 


Han er blant annet kjent for den følelsesladde låta Caruso. En annen er La sera dei miracoli.


 

Antonello Venditti


En annen høyt elsket artist

 

Mat & Drikke 


Det er mye spennende mat å finne i Italia for en norsk matelsker. 
 

Hver region har sine spesialiteter og unike råvarer - og det er umulig å nevne alt her. Så derfor har vi viet en egen artikkel til italiensk mat og vin

Men la oss nevne noe: 

Calabria har sin Cipolla di Tropea, N’duja og Bergamotto som du ikke finner i noen annen region. 

Bologna, kanskje pastaregionen over alle, og som ligger i Emilia-Romagna, er kjent for tortellini og lasagne.

I denne guiden om Bologna vil du finne masse spennende tips til de beste spisestedene. 

Selv om du kan finne den samme retten over hele Italia, sies det at den gjerne skifter karakter hver trettiende kilometer! For er det noe italienerne kan, så er det å bruke ferske råvarer til å lage gode og smakfulle retter med få ingredienser. 

Vi har samlet noen oppskrifter på antipasti, primi, secondi eller dolci du kan prøve.

Andre spesialiteter vi vil tips deg om er Grissini, de sprø brødpinnene fra Torino eller Savoiadi fra samme by. 

 

Reisetips

 

Slow travel, tursimo lento, på norsk sakte turisme, en voksende trend de siste årene, en filosofi som er lånt fra Slow Movement, utviklet i Italia på 1980-tallet, da vi også fikk termen slow food, som det italienske kjøkken naturlig er tuftet på - du vet, kjøttsausen som står og koker hele dagen.

Med slow menes ikke bare tid, men også på naturens premisser, og her er Italia også en forgjenger med fokus på alt som er artigianale, på engelsk artisan, altså fremstilt i takt med naturen. I Italia er for eksempel “gelato artigianale” det største kvalitetstegnet du får. 

Sakte turisme betyr å reise roligere,med transportmidler med lav miljøpåvirkning, som følger naturlige rytmer. Det betyr å oppleve en mer bevisst ferie, det vil si etisk, ansvarlig, som lar deg få mer autentiske lokale opplevelser, komme i kontakt med stedene og menneskene du møter på veien. 

Kort sagt: det motsatte av en ferdig charter-tur, der du bor i en boble fjernt fra det virkelige livet på dette stedet.

I sentrum for sakte turisme står også selve reisen, og ikke bare destinasjonen. Destinasjonen er noe du når sakte, men sikkert, mens du koser deg på veien din, med smaker og dufter fra landene du passerer gjennom. 

Langsom turisme er også synonymt med “underturisme”, altså det å lete opp steder som ennå ikke er oppdaget og tilrettelagt for masseturismen. 

Mange regioner i Italia tar del i det som kalles sakte turisme, som innebærer å blåse liv i Italias mer enn 5000 forlatte landsbyer og borger, og gjøre dem i stand til å ta imot reiseglade mennesker som er interessert i det autentiske Italia. La oss nå se litt på ulike destinasjoner i Italia. 

 

Noen lurer på: Hvilket reisemål bør jeg velge i Italia?


Dersom du stille spørsmålet: “Hvor i Italia bør jeg reise?” til tyve personer, vil du antagelig få tyve ulike forslag på reisetips - enten de er norske eller italienske. 
Etter årevis med reising i Italia, har vi i Veien til Italia sett litt av hvert, og nå har vi samlet flere av våre beste reisetips til deg. Vi håper du finner noe du liker!


Og kanskje du vil vite mer om italienske strender?

Italia har mange vakre strender å by på, og flere av dem er mindre kjent for masseturismen.

Her er noen av de vakreste strendene i Puglia, Calabria og Sicilia:

 

Puglia:

Baia dei Turchi: Denne stranden ligger nær Otranto og er kjent for sitt krystallklare vann og hvite sand.

Torre Guaceto: En beskyttet marinepark med uberørt natur og fantastiske strender, perfekt for deg som søker ro og avslapping. 

Pescoluse (også kjent som "Salentos Maldivene"): Et lite paradis med turkis vann og myk sand 

 

Calabria:

Capo Vaticano: Med sine dramatiske klipper og krystallklare vann er dette et av Calabrias mest spektakulære steder.

Tropea: En sjarmerende by med fantastiske strender og en fantastisk utsikt over Det tyrrenske hav.

Spiaggia di Caminia: En skjult perle med klart vann og omgitt av frodig vegetasjon, perfekt for de som søker fred og ro.

 

Sicilia:

San Vito Lo Capo: En av Sicilias mest kjente strender, en tre kilometer lang strand med gyllen sand.

Riserva dello Zingaro: En uberørt naturpark med krystallklart vann og skjulte bukter, litt skjult fra folkemengden.

Scala dei Turchi: Me kritthvite klipper som skaper et imponerende naturlig landskap ved sjøen.

Disse strendene tilbyr fantastiske landskap og en mulighet til å utforske Italias vakre kystlinje uten å bli overveldet av masseturismen.


Strender på Sardegna: 

Sardinia er også pepret med nydelige strender, og her er noen verdt å nevne:

Spiaggia della Pelosa: Ved den nordvestlige kysten av Sardinia med krystallklart vann og hvit sand. Den vakre utsikten over det nærliggende Asinara-øya gjør dette til et populært reisemål for både delokale og turister.

Cala Goloritzè: På østkysten av Sardinia, kjent for sine dramatiske klipper, det turkise vann og den hvite, småsteinete stranden. Stranden er bare tilgjengelig til fots eller med båt, noe som gjør den til et rolig og uberørt tilfluktssted.

Spiaggia di Tuerredda: På sørkysten av øya, nær byen Chia, kjent for sin blendende hvite sand og det klare, turkise vannet. Omgitt av frodige grønne åser og med utsikt over Tuerredda-øya, er dette et av de mest fotograferte stedene på Sardinia.

Cala Luna: Denne vakre bukta, som ligger på østkysten av Sardinia, er kjent for sine hvite sandstrender og de majestetiske kalksteinsklippene som omgir den. Tilgjengelig bare med båt eller til fots!

Spiaggia di Mari Pintau: Altså "malt sjø" på sardinsk! Denne stranden ligger på sørøstkysten av øya, og er kjent for det klare vannet og de fargerike steinene som ligger på havbunnen. Området rundt stranden er også kjent for et mangfoldig sjøliv, noe som gjør det til et bra sted for snorkling og dykking.


Mange lurer på: Hva koster det å leie leilighet i Italia?

 

Her er det stor forskjell på nord og syd. Der hvor det gjerne koster fra 700 euro å leie i nord (utenom sesong), så kan du leie leilighet i Calabria for 3-400 euro per måned utenom høysesong. 

På grunn av klima trenger du mindre gass til oppvarming. Handler du godt på marked er du innenfor 1000 - 1200 euro per måned for to - inkludert alt. 

Andre lurer også på boligkjøp i Calabria

 

Før vi går løs på reisetipsene ønsker vi også å besvare dette spørsmålet: 


Er det trygt å reise i Italia? 

 

Svaret på det er ja, men det er alltid lurt å ta noen forhåndsregler. 

Er du på et lite sted skjer det som regel ikke noe som helst, men i større byer som for eksempel Milano, Roma, Firenze og Napoli, kan det naturligvis skje ting - og derfor er det bedre å være forberedt. 

  • Mobil: Vift ikke med telefonen over alt. Skal du ta bilder, så gjør det på steder hvor du har mennesker rundt deg. 
  • Lommebok: Istedenfor å ha med hele lommeboken ut, bør du tenke på å legge den igjen på hotellet eller der du bor. Ta istedenfor med passe mengder kontakter, og oppbevar dem i lommen. 
  • Smykker og ringer: Trenger du dem på ferien din? Slike objekt kan friste uærlige personer, så kanskje er det like greit å la være.
  • Leiebil: Leier du bil, hold dører og vinduer lukket og låst. Spesielt gjelder dette om du stopper i veikryss eller på rødt lys hvor det er mulighet for en motorsykkel å komme opp på siden, åpne en ulåst dør eller rive en håndveske ut av hendene på passasjeren.


Om du er i en større by, kan det være lurt å holde seg på steder der det er mange folk fra før, og heller unngå smug og steder hvor du ikke er kjent. 


Våre reisetips


Mange vil dra til Liguria-kysten, Amalfi-kysten eller steder og byer i Toscana, og her er det allerede skrevet mye og mangt.  Vi ønsker i stedet å fokusere på steder i Italia utenfor turiststømmen - både større byer, men også småbyer - de ukjente perlene i Italia.

 

Torino

 

Å nyte denne elegante byen er som å suge på en pose med drops som aldri tar slutt. 

 

Torino er antagelig Italias mest undervurderte storby. Bare de arkitektoniske perlene du kan oppleve er verdt turen alene. Det indre sentrum blir ofte kalt “il salotto” - salongen.


Cremona

Foto: Photo by Matteo Bellia on Unsplash

I rekken av kunstskatter i Italia står byene i rekke og rad. Cremona er en by som ofte blir glemt av den vanlige Italia-turisten. 

 

Cremona, en svært vakker og rolig by i Nord-Italia som er berømt for sin lange tradisjon innen fiolinproduksjon. Her var hjemmet til noen av de mest anerkjente fiolinmakerne gjennom tidene, inkludert Antonio Stradivari. I byen finner Museo del Violino hvor det er konserter stort sett hver dag hele året igjennom. 

Da jeg var der første gang, og så på utstillingen av instrumenter laget av Antonio Stradivari selv, fikk jeg frysninger på hele kroppen. Om du liker klassisk musikk, bør du vurdere Cremona. 

Mange av scenene i den romantiske filmen Call Me By Your Name ble spilt i denne byen. 



Bologna 

 

Lokalbefolkningen i Bologna er vant til god mat og god drikke hele året. Her kryr det av barer og restauranter i alle prisklasser, og på markedet finner du fantastiske oster, spekemat og byens spesialitet, tortellini og fersk pasta. 

Bologna har et bohemsk preg over seg, her er det mye kultur, og en helt spesiell stemning merkes i gatene her på kveldstid, når studentene stimler sammen i de dunkle barene og de vakre piazzaene. 

Hvis du er glad i god mat og høykultur i en avslappende atmosfære, er det er verdt å ta turen til Bologna på din neste Italiatur! 

Den er også et knutepunkt i togrutene, og fin å bruke som utgangspunkt for å besøke byene rundt. 

 

Calabria

En av våre favorittregioner er Calabria, der livet er avslappende og du slipper unna de store turistfellene som du ofte finner lengre nord. 

I denne sydligste fastlandsregionen er klimaet godt. For nordmenn vil det arte seg vårlig og sommerlig selv i vinterhalvåret. På østkysten av Calabria vil du kunne oppleve dager med 18-22 grader på dagtid. 

Enkelte drømmer om en eiendom i Italia for ferier eller et sted å nyte turisttilværelsen, og da er boligkjøp i Calabria interessant fordi prisene på både kjøp og oppussing er langt lavere enn der hvor nordmenn tradisjonelt har kjøpt bolig. 

 

De skjulte perlene i Italia og bærekraftig turisme 

 

Hvis du hadde spurt oss: Hvor finner jeg de skjulte perlene i Italia som nesten ingen vet om? 

Det er mange som jakter på slike steder, derfor er det alltid et spørsmål om tid før resten av “verden” kommer dit. 

Områdene langs Amalfi-kysten, Le Cinque Terre, mange steder i Toscana samt Taormina og Cefalù på Sicilia vært i vinden i mange år. 

Vi ønsker ikke si noe vondt om disse områdene og stedene, men flere av dem har dessverre tapt litt av sjelen sin til masseturismen, og det unike og særegne som en kunne finne der - er ikke det samme som før. 

Jeg tror at dersom vi lagde en liste over steder å besøke i Italia, ville en knapt kommet igjennom listen. Og hver person har sine preferanser på hva de ønsker å oppleve under sin reise. 

For noen er det å nyte en solnedgang i Sorrento over en aperitivo det som gir lykke i livet. For andre er kultur, historie og å få kontakt med lokalbefolkningen viktigere. 

Andre ønsker seg en badeferie i krystallklart vann. Dette med bærekraftig eller sakte turisme blir et stadig viktigere tema for de unge, men også de eldre, erfarne turistene.