Italiensk sitronkake
Tekst & foto: Thea Marie Dolva
Dersom du har søkt etter en frisk og deilig dessert kan Torta al Limone være akkurat det du er på jakt etter. Dette er en kake der ferske italienske sitroner spiller hovedrollen.
Og her finner du liste over ingredienser og fremgangsmåte for selve kaken, glasuren og tips til hvordan pynte den.
Ingredienser kaken:
✓ 200 g romtemperert smør
✓ 200 g sukker
✓ 3 egg
✓ 200 g hvetemel
✓ 1 ts bakepulver
✓ 3 økologiske sitroner (fordi vi bruker skallet også)
Slik baker du kaken:
🍋 Pisk en luftig smørkrem av smør og sukker. Skill eggene og pisk eggeplommene inn i smørkremen én om gangen, bruk gjerne elektrisk visp.
🍋 Riv det gule av skallet av sitronene og tilsett. Dette er nøkkelen til å gi kaken en autentisk, frisk sitrussmak!
🍋 Sikt inn hvetemel og bakepulver og bland godt.
🍋 Press saften fra sitronene: Bruk sitronpresse eller ta en gaffel og vri godt om mens du klemmer!
🍋 Sett til side cirka 4 ss til glasuren, og rør resten av saften inn i deigen.
🍋 Til slutt: Pisk eggehvitene stive og vend dem forsiktig inn i deigen med en slikkepott.
Ha røren i en rund kakeform (22 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek midt i ovnen ved 180°C i ca. 40 minutter.cDen kan gjerne være litt fuktig i midten!
Ingredienser for glasuren:
✓ 4 dl melis
✓ 4 ss sitronsaft
✓ Valgfri pynt og eventuelt gul konditorfarge
Slik lager du glasuren:
🍋 Bland melis med sitronsaften til du får en glatt glasur. Sønnen min elsker konditorfarge og kakestrø, så vi hadde på det, men det trengs selvsagt ikke.
🍋 Når kaken er avkjølt, hell glasuren over toppen og la den renne lett nedover sidene.
Tips til italiensk touch:
🍋 Bruk gjerne appelsiner i tillegg til sitroner for en søtere, solrik smak.
🍋 Pynt kaken med tynne skiver av sitron eller appelsin, litt friske urter som rosmarin eller mynte, eller: dropp glasuren og dryss i stedet masse melis over for en mer elegant finish!
🍋 Server kaken med en kopp sterk espresso, en god limonade eller hvorfor ikke et lite glass Limoncello, og drøm deg bort til Italia!
Italienske bakeord
- Cucchiao di legno - tresleiv
- Pennello - pensel
- Ciotola da cucina - bakebolle
- Stampo eller teglia - kakeform
Italienske bakeverb:
- Spremere - presse
- Frullare - vispe
- Grattugiare - raspe
- Incorporare - blande inn / sammen
- Frullare - vispe
- Mescolare - blande / røre
- Cuocere - steke
- Decorare - pynte
- Servire - servere
Er du på jakt etter andre kakeoppskrifter?
Prøv da en romantisk sommerdessert med smak av deilige sitroner fra Sorrento, knuste mandler, hvit sjokolade og den magiske ingrediensen: Limoncello-likør.