Pesto
Foto og tekst: Thea Marie Dolva
Pesto går vanligvis kjapt å lage, og smaken er eksplosiv.
Du har helt sikkert smakt den klassiske grønne pestoen med basilikum og pinjekjerner. Men har du også smakt andre typer pesto?
Jeg smakte dette første gangen på Sicilia, her finnes også mye annet nydelig med pistasj, som kaker med crema di pistacchio og selvsagt den ekte pistasj-isen, som ser ganske annerledes ut enn den norske mintgrønne saken…
Uansett, pistasjpesto er mat for kropp og sjel, den er mild og kremete (6-åringen min elsker den), og føles samtidig raffinert og eksklusiv.
Den tar også litt lengre tid å lage, men det er den verdt!
Så her kommer oppskriften og fremgangsmåte for å lage en god hjemmelaget pesto med pistasjenøtter.
Ingredienser:
✓ 200 gram usaltede pistasjnøtter, ikke ristet, uten skall
✓ 50 gram parmesanost, fint revet
✓ Skallet (bare det gule) fra en halv sitron
✓ Et halvt hvitløksfedd
✓ 100 gram olivenolje (Extra virgin)
✓ 100 gram vann
✓ 5-6 basilikumblader
✓ En klype salt og pepper
Fremgangsmåte:
✓ Kok opp en gryte med vann og slipp pistasjnøttene oppi, la dem koke i cirka ett minutt, eller til de er myke nok til at du klarer å ta av det innerste skallet. (Altså ikke det ytterste som vi “knekker” av, men det tynne laget rundt nøtten).
✓ Bruk en sil eller et dørslag for å hente nøttene opp av vannet, og legg dem på et kjøkkenhåndkle. Rens skallet av dem (det er lettest å gjøre mens de ennå er varme).
✓ Legg de rensede nøttene i en mikser / blender med knivblad, og tilsett resten av godsakene - olje, parmesan, hvitløk, basilikum, vann, sitronskall, salt og pepper.
✓ Kjør sammen til en jevn krem. Og pestoen er pronto!
Bruk litt av Guds tårer (se lenger ned) for å tilpasse konsistensen, og rør pestoen inn i pastaen eller spaghettien din.
Pistasjpesto gir en raffinert og kremete smak, prøv den for eksempel til pastatyper som linguine, rigatoni, penne eller spaghetti.
Dette er måten du får pesto til pasta glatt og fyldig:
Et lite tips når du lager pesto, er å bruke, ja, Guds tårer, til å spe ut sausen rett før servering.
“Tårene” finner du i det kokte pastavannet, som inneholder litt stivelse.
Så mot slutten av koketiden på pastaen din, bruker du noen dråper av vannet til å spe ut sausen. Det skjer noe magisk med konsistensen, den blir glatt og fyldig.