Petrali
Tekst og foto: Roger Hol
Jeg fikk en pose med disse kjeksene i fanget laget av “mamma” Anna, som var nabo og husvert der jeg bodde i Palizzi Marina fra november 2023 til juni 2025.
Anne er forøvrig mamma til min beste venn fra stedet, Nino som tok meg med hit.
Hvis du vil kan kan lese mer og bli nærmere kjent med mitt liv og mine venner der i denne guiden.
De smakte helt fantastisk med tørket frukt, nøtter og likør …Kjeksene bakes tradisjonelt til jul her i området, men de er så gode at de tåler å bakes også til andre anledninger!
Jeg spurte pent, og fikk oppskriften av Anna!
Du kan velge å lage dem med eller uten sjokoladeovertrekk. Jeg liker dem faktisk best uten – som du ser på bildet. Fordi de er så proppfulle av smak.
I hagen deres og de fleste andre hager i Palizzi Marina har vi sitroner, mandariner og appelsiner i egne hager, så kvaliteten er selvsagt skyhøy.
Det er best om du også bruker økologisk dyrkede mandariner og sitroner uten sprøytemiddel på skallet, men er det vanskelig, så pass bare på å vaske dem godt.
Av denne oppskriften får du cirka 30 kjeks. Hvis du planlegger en italiensk aften for gjester i julen, så anbefaler jeg å doble oppskriften, for disse får bein å gå på!
Lykke til og buon appetito!
Ingredienser mørdeig:
✔️ 600 gram siktet hvetemel
✔️ 4 mellomstore egg
✔️ 90 gram smør
✔️ 240 gram perlesukker
✔️ Revet skall av 1 økologisk sitron
✔️ 1 ts frø fra en halv vaniljestang, ev. litt vaniljeekstrakt
✔️ 1 klype fint salt
✔️ 10 gram bakepulver
Ingredienser fyll:
✔️ 125 gram tørket fiken
✔️ 25 gram rosiner
✔️ 25 gram ristede hasselnøtter
✔️ 25 gram valnøttkjerner
✔️ 25 gram skåldede mandler uten skall
✔️ 20 gram kakao
✔️ 50 gram sukker (du kan bruke brunt om du vil)
✔️ 50 ml sterk kaffe + 3 ts sukker (smeltes i)
✔️ 70 gram marsala
✔️ 20 gram med vermouth
✔️ Revet skall fra 2 økologiske mandariner
Valgfri dekorasjon:
✔️ 1 middels egg
✔️ 300 g mørk sjokolade
✔️ farget kakedryss etter eget ønske
Fremgangsmåte:
✔️ Lag kaffen og når den fortsatt er varm, søt den med 3 ts sukker. Vi brukte 3 kaffekopper med espresso.
✔️ Ha rosinene i varmt vann og press deretter vannet av.
✔️ Fjern stilken fra de tørkede fikenene og del dem i to. Legg dem i en bolle og hell over varm kaffe. La dem hvile 5–10 minutter.
✔️ Tilsett deretter mandlene, valnøttkjernene, fiken, rosinene og de ristede hasselnøttene i samme bolle som du hadde kaffen.
✔️ Hakk alt grovt med en mikser eller en blender i cirka 30 sekunder.
✔️ Ha alt over i en bolle og tilsett kakao, revet mandarinskall, sukker og bland med en skje. Tilsett marsalaen og vermouthen.
✔️ Hvis du ikke har begge likørene, kan du bare bruke én. Du bare øker mengden likør slik at det til sammen er ca 90 ml. Bland alt godt sammen.
✔️ Deigen skal ikke være veldig hard, tilsett i så fall litt mer likør.
Dekk til og plasser i kjøleskapet for å hvile i 48 timer – gjerne mer. Rør av og til og hvis det virker tørt, tilsett litt mer likør.
Mørdeig:
✔️ Når fyllet har fått hvilt seg, tilbereder du mørdeigen enten for hånd eller en mikser.
✔️ Elt det kalde smøret i små biter sammen med sukker og en klype salt, bruk hendene, uten å piske det. Tilsett de hele eggene og bland dem inn i deigen.
✔️Tilsett deretter siktet hvetemel, bakepulver, revet sitronskall og vanilje. Elt alt til du får en jevn deig.
Pakk mørdeigen inn i plastfilm eller i en frysepose, og la den hvile i kjøleskapet i ca 30 minutter, men lar du den stå lenger, skjer det ingenting.
Når hviletiden er over, tar du deigen ut og har den over på et lett melet bakebrett eller på bakepapir.
Kjevle den ut i ca 4-5 mm tykkelse. Du kan nå velge om du vil kutte den i firkanter eller bruke en kutter og lage dem runde med en tekopp. Uansett form, lag dem 8-10 cm i diamenter eller firkanter.
✔️ Legg en teskje fyll i midten av hvert stykke. Klem stykket forsiktig i kantene for å få endene til å feste seg sammen, bruk en lett hånd.
✔️ Legg stykkene over på et stekebrett dekket med bakepapir. Pensle dem med et sammenpisket egg dersom du ønsker å dekorere dem med sjokolade. Se lenger ned hvordan valgfri dekorasjon gjøres.
✔️ Stek ved 180°C i en forvarmet ovn i statisk modus eller ved 160°C i varmluftsovn i ca. 15 minutter. Ta de ut av ovnen og la de avkjøles på en rist.
Valgfri dekorasjon:
Nå kan du velge å enten servere dem som dem er, eller du kan glasere dem med sjokolade. Du kan for eksempel lage halvt om halvt.
✔️ Smelt 300 gram mørk sjokolade i vannbad (på italiensk heter dette bagnomaria).
✔️ Dypp den ene siden av kjeksene i den varme sjokoladen, og legg dem deretter på et brett. Du kan selvsagt også bruke en konditorpensel for å påføre sjokoladen.
✔️ Før sjokoladen stivner - dryss et farget kakedryss over. Når sjokoladen er helt tørket, er kjeksene klare til å spises.
Oppbevar dem i en kakeboks eller annen lufttett beholder. Og nyt!