Sakte turisme

reisetips

Tekst og foto: Kinga Anna og Roger Hol


Dette er artikkelen for deg som søker info om å oppleve Italia utenfor turistgryta.

På grunn av Italia sine gamle borghi - landsbyer og småbyer - har det i de siste årene vokst frem en annen type turisme.

Det som kalles for sakte turisme. 

La oss gå litt inn i hva dette betyr for Italia, og for deg som reisende. 

Kort om Italias forlatte landsbyer 

 

I Italia er det mer enn 5000 forlatte landsbyer som er rik på historie, kultur, tradisjoner, kunstneriske monumenter, gastronomi og lokale smaker. 

Avfolking har ført til at innbyggerne flytter til andre steder og migrerer for å få flere jobbmuligheter og forbedre livskvaliteten. 

Denne trenden har pågått i mange tiår, men nå slår pendelen tilbake. 

Mange steder holder de forlatte stedene på å bli satt tilbake i stand - og bosatt av fastboende - som igjen gjør det mulig for turister å besøke disse stedene og få en unik opplevelse. 

Italias nye muligheter innen turisme 


De siste årene har betydningen av sakte turisme økt.

Mange besøkende er nysgjerrige på det autentiske Italia, historien og søker andre opplevelser enn de man får på de tradisjonelle reisemålene. 

Det er gjerne turister som ønsker å oppleve helt andre ting enn du finner på turistifiserte steder som Taormina, Amalfikysten og Le Cinque Terre.

Ny bosetning 

 

Mange som bosetter seg fast på disse tidligere forlatte stedende, kan nå gjøre det takket være internett og delingsøkonomien.

Det skapes både sosial og økonomisk vekst gjennom turisme. Økonomisk utvikling av disse små landsbyene gjør det mulig å opprette fond og investeringer som skaper nye strukturer. 

 

Dette kjennetegner fastboende og turister som søker til de gamle italienske nedlagte landsbyene: 

 

Både de som slår seg ned i de gamle landsbyene, og besøkende som kommer, har et ønske om å komme nærmere stedenes kultur.

De søker sammen i opplevelsen av autentisitet og historie. Både de fastboende og turistene har en felles respekt for miljøet. 

De ønsker å leve en enkel livsstil, fjernt fra storbyens modernitet og tempo. 

De små landsbyene muliggjør: oppbygging av forlatte bygg, gjenfødelse av utdødde håndverk, nye overnattings-og serveringssteder, bakerier, butikker, og styrking av lokalt landbruk.

Mange foreninger er også involvert i å promotere de autentiske landsbyene i Italia gjennom å styrke det gjestfrie samfunnet på ulike vis.

De ønsker å dyrke frem en sunnere måte å leve på og oppmuntre til en god utviklingspraksis, for turismen, men også for den sosiale og økonomiske utviklingen som vil komme lokalbefolkningen til gode. 

 

Sakte turisme i Calabria 

 

Her i Calabria får denne typen turisme stadig mer fotfeste. 

Vi skal straks se på noen landsbyer der det skjer spennende ting, men først vil jeg gi et eksempel på folk som flytter fra nord til sør. 

Personer med sine røtter fra denne sydligste regionen i Italia flytter fra de store byene i nord - tilbake til sine hjemtrakter. 

Et eksempel på det er Alessandro som vi ble kjent med i Scilla i oktober 2023. Han var lei av det masete livet i Milano, og flyttet hjem. 

Nå er han blant annet guide for fotturer i Calabria i den rike naturen som er å finne i Calabria. 

Pentedattilo 

Dette er byen som i lang tid var forlatt, en såkalt città fantasma, "spøkelsesby". 

Takket være noen ildsjeler, er samfunnet i dag levende og autentisk, og landsbyen Pentedattilo blitt et fortryllende sted. 

Gjennom restaureringsarbeid har den fått et oppsving som reisemål turister gjerne vil besøke. 

 

Palizzi Superiore 

Et annet sted i Calabria hvor det skjer spennende ting, er Palizzi Superiore.

Her er det kun 85 fastboende, men med en levende matkultur. 

I november 2023 var jeg på en mat-, vin- og kulturfestival hvor det også ble organisert en guidet byvandring med kulturelle innslag underveis.

Interessen øker og for de som lurer - det er mulig å kjøpe et oppussingsobjekt i disse landsbyene til så lite som 5000 euro - ja, fem tusen euro. Det å gjøre boligkjøp i Calabria er generelt svært gunstig

Condojanni 

Utsikt mot byen Locri på vestkysten av Calabria

Også denne byen har blitt satt i stand, det vokser frem nye spisesteder og butikker.

Turister som søker noe annet enn den vanlige turismen har økt. Og det har blitt flere nye fastboende.