Semifreddo

mat og drikke
Semifreddo med krokan

Tekst og foto: Roger Hol


Dersom du har havnet her for å finne en dessert som den perfekte avslutning på en italiensk festmiddag
, så er du kommet rett!

Om du ikke har prøvd Semifreddo før, så anbefaler jeg å lære mer om denne lett anvendelige, enkle og svært gode desserten som til forveksling kan ligne iskrem.

På dessertfronten er den min desiderte favoritt. 

Jeg er aldri fremmed for å stikke innom en iskrembar hjemme i Torino, hvor det er flust av gode isekrembarer som lager sin egen is. 

 

Foto: Alberto Marchetti gelateria, Torino

Denne karen som holder disse tre isene heter Alberto Marchetti, og han sier at han elsker å lage iskrem - Io amo fare gelato.

Og det kan jeg forstå, for hans is er kanskje det beste jeg noen gang har smakt! Jeg går støtt og stadig innom. 

For ikke er det mye sukker i isen hans, dessuten bruker han gode råvarer, det er så enkelt, og så smakfullt! Når du kommer til Torino, så lov meg å ta turen innom. 

Jeg tar også gjerne turen innom mine favorittsteder på Sicilia eller i Calabria hvor det følger med en brioche. 

 

Men nå: 

La oss fokusere på Semifreddo og hva det betyr 

 

 

Den du ser på bildet er med krokan - og gir kanskje den ultimate smaksopplevelsen, og den spiste jeg på Magara Golf her i Piemonte. Forøvrig en svært elegant golfklubb. 

Semifreddo betyr "halvkald" på italiensk, og se for deg nå at du putter en blanding av is og mousse i munnen.

Det er kanskje den beste beskrivelsen jeg kan gi deg. 

Det sies av semifreddo er forløperen til vanlig is. Derimot er det sant at den ble laget første gang i Firenze på 1500-tallet med navnet som Zuccotto, og det var da is på en kake.

Ikke unaturlig, så hadde også Medici-familien i Firenze sans for å forherlige ganens lyster - akkurat som Savoia-familien i Torino. 

Uansett, så var det en mann som het Bernardo Buontalenti, som mange også tilskriver oppfinnelsen av gelato artigianale. 

Altså en is laget med fokus på godt håndverk, gode råvarer, så å si “hjemmelaget”, i hvert fall i motsetning til den industrielle. 

Det litt morsomme i denne lille mathistorien er at formen på desserten (kaken med is) minnet om hjelmene som ble brukt av datidens infanteri - fotsoldater - som ble kalt zuccotti

Du trenger imidlertid ikke lage den som en kake. Det går fint an å lage den bare som is, enten i en form eller i porsjonsskåler. Du kan jo prøve begge deler! 

Jeg glemmer ofte at denne desserten finnes, det er så lett å se til kakene og isene, men hver gang jeg smaker den, får jeg en sånn lykkefølelse når jeg kjenner at den smelter på tunga og alt eksploderer i munnen!

Den er superenkel å lage, og det finnes utallige muligheter med smaker du kan prøve, og basert på hva du velger å ha i, så forandrer den også teksturen. 

Selv bruker jeg å lage den på våren når jordbærene blir modne.

Å ja, når jordbær fra Marsala dukker opp på markedet - da er det tid for å lage Semifreddo alla fragola. 


Men du kan jo bare lære deg grunnoppskriften, og så sjekke ut hvilke smakskombinasjoner du liker best. 

Om vinteren er den kjempegod å lage med kaffesmak eller amaretti.

Dette trenger du: 

  • 3 egg
  • 90 gram sukker
  • ¼ liter fløte
  • En klype salt

Fyll etter eget ønske

 

Slik gjør du: 

Jeg begynner alltid med fyllet. Skal jeg ha i krokan, så bruker jeg en håndfull med mandler eller hasselnøtter.

Jeg hakker noe fint og noe i litt grovere biter. Så har jeg sukker i en stekepanne, bruner det og har i de hakkede mandlene eller nøttene. 

Jeg lar så alt får brune seg godt, men se selvsagt til at det ikke brenner seg. Etter noen minutter heller jeg det over på et stykke bakepapir og lar det bli kjølig.

Så kjører jeg dette i en foodprosessor. Noe maler jeg fint, noe maler jeg grovt. Litt ettersom. 

Deretter pisker jeg kremfløten stiv, men lar den være en ørliten tanke mer flytende enn om jeg skulle brukt den på en kake. 

Skill eggehviter fra plommene og ha dem i hver sine skåler. Tilsett sukker, eggeplommene og en klype salt i eggehvitene. 

Deretter pisker jeg til eggedosis og helt stive eggehviter (som om jeg skulle laget marengs).

Nå har jeg tre boller og med en slikkepott vender jeg massene forsiktig sammen.

Jeg starter med eggedosisen og deretter kremen, og helt til slutt eggehvitene. Bland sammen.

Så har jeg i det fyllet jeg har ønsket, og når alt er blandet sammen, så heller jeg det over i en metallform med plast over, eller bare i porsjonsskåler.

Du fryser din semifreddo i om lag 5 timer, da har den riktig konsistens. La den hvile 10 minutter før servering, og nyt.