Internasjonale filmer og serier fra Italia

 

 

 

Hvilken regissør kan motstå fristelsen å legge filmen sin til Italia? Etter min erfaring er filmer laget av internasjonale regissører ofte hjertens gjenkjennelige og stemningsfulle fordi de byr på et "utenforblikk", der man opplever Italia som tilreisende, og ikke nødvendigvis tilhørende. 

Hei, jeg er Thea

Guiden er delt inn i 6 deler: 

Italienske klassikere, nye kritikerroste filmer, lett underholdning, dokumentariske, TV-serier og filmer fra Italia med engelsk tale.

Du finner link til alle sjangere i menyen øverst.

Jeg vil oppdatere den med filmer som DU er interessert i, så la meg spørre - vil du at at jeg skal sende deg oppdateringene? 

Ja takk

Call Me By Your Name (2017)

Regi: Luca Guadagnino
Genre: Drama
Tale: Engelsk, italiensk og fransk
Tilgjengelig på: Netflix

Et strålende romantisk drama basert på romanen av André Aciman. Dette er den tredje filmen i Guadagninos Trilogy of Desire, og den ble hans store gjennombrudd. 

Handlingen utspiller seg i den vakre nord-italienske landsbygda på 1980-tallet. Hovedrollene spilles av Timothée Chalamet som den unge Elio Perlman og Armie Hammer som den litt eldre forskeren Oliver.

Filmen tar oss med til det pittoreske Lombardia-regionen og landsbyen Crema, der den idylliske villaen til Elios intellektuelle og flerspråklige familie danner bakteppet for det sensuelle og følsomme forholdet som utvikler seg mellom Elio og Oliver. 

Filmen holdt meg på tå hæl hele veien igjennom, fordi spenningen mellom de to er til å ta og føle på, og som med så mange andre italienske filmer fikk den en dobbelteffekt: Jeg følger med på historien, men sluker også alt rundt, alt av miljø og kultur, stedene de er på, gatene de sykler i, vannene de bader i, livet de lever. 

En uforglemmelig film. 

The Bigger Splash (2015)

Regi: Luca Guadagnino
Genre: Thriller
Tale: Engelsk
Tilgjengelig på SF Anytime

​​

​​

En nyinnspilling av den franske klassikeren "Bassenget" (La Piscine) - et erotisk spill mellom fire mennesker, og andre film i Luca Guadagninos Triology of Desire. Ikke min favoritt av de tre, men kul likevel: 

Når vi møter Marianne (Tilda Swinton), en falmet rockestjerne som restituerer etter en stemmebåndsoperasjon, ligger hun utstrakt ved et basseng i en varm italiensk sommer, ved siden av sin unge kjæreste Paul. Men når eksmannen hennes, Harry, dukker opp med sin vakre datter (Dakota Fanning), forvandles stemningen …

  

Eat Pray Love (2010)

Regi: Ryan Murphy
Tale: Engelsk
Tilgjengelig på: SF Anytime

Basert på memoarene til forfatteren Elizabeth Gilbert.

Vi følger hennes reise etter en vanskelig skilsmisse og personlig krise. Hovedrollen spilles av Julia Roberts som Gilbert, en vellykket forfatter som bestemmer seg for å forlate sitt vanlige liv og dra ut på en global oppdagelsesreise. 

Filmen tar seerne med til tre forskjellige land: Italia, der hun utforsker mat og gleden ved å spise (Spis), India, der hun søker etter indre ro og spiritualitet (Be), og til slutt Indonesia, der hun opplever kjærlighet og balanse (Elsk). Filmen er ekstremt amerikansk i sin stil, men det er gøy å se hvordan Roma portretteres, og scenen der italienerne viser Gilbert og hennes svenske venninne hvordan italienerne gestikulerer, fikk en stor hype. 

Den Talentfulle Mr. Ripley - The Talented Mr. Ripley (1999)

Regi: Anthony Minghella
Genre: Thriller
Tale: Engelsk
Tilgjengelig på: SF Anytime

En elegant thriller basert på Patricia Highsmiths roman med samme navn. Den unge Tom Ripley, spilt av Matt Damon, blir rekruttert av en velstående forretningsmann for å reise til Italia og overtale hans bortskjemte sønn Dickie Greenleaf (spilt av Jude Law), til å komme hjem igjen til USA.

Men etterhvert som Tom blir dratt inn i Dickies luksuriøse livsstil og begynner å beundre hans frie og bekymringsløse liv, tar ting en annen vending. Tom blir besatt av Dickie og begynner å etterligne hans livsstil og identitet på nifse måter…

"The Talented Mr. Ripley" er kjent for sine intense skuespillprestasjoner, spennende plot og den blendende vakre italienske settingen. Den er spilt inn delvis i Positano og ulike landsbyer på Ischia og Procida, nær Napoli, som skal forestille den fiktive landsbyen Mongibello. 

Roman Holiday - Vacanze romane (1953)

Regi: William Wyler
Tale: Engelsk
Genre: Romantisk komedie
Tilgjengelig på: Viaplay

Ikonisk romantisk komedie med Audrey Hepburn og Gregory Peck i hovedrollene. 

Dette er den første amerikanske filmen jeg så dubbet til italiensk, og det var en sann fryd - anbefales! Jeg så den i stuen til min gamle venn, Luigi, og jeg har fortsatt DVD-en av filmen som han ga meg i gave. 

Handling:
Prinsesse Ann (Audrey Hepburn) er lei av det strenge regimet og de kjedelige pliktene som følger med rollen som kongelig, så under et besøk i Roma bestemmer hun seg for å stikke av.

Hun møter på den kjekke amerikanske journalisten Joe Bradley (spilt av Gregory Peck), som ikke kjenner til hennes sanne identitet, og som lar seg sjarmere av hennes naive og underlige væremåte. De to tilbringer en uforglemmelig dag sammen, og Ann får oppleve friheten og spenningen ved å være “en vanlig person” - i Roma!

Audrey Hepburns rolle som prinsesse Ann har blitt en av hennes mest ikoniske og minneverdige opptredener. Filmen har også inspirert mange senere romantiske komedier og har blitt et referansepunkt for sjangeren. Den vakre skildringen av Roma har også bidratt til å gjøre byen til en populær destinasjon for turister over hele verden.

For i denne filmen spiller Roma nærmest en egen karakter! La oss se på noen av stedene karakterene oppholder seg på:

En av de mest ikoniske scenene i "Roman Holiday" er når prinsesse Ann (Audrey Hepburn) besøker Trevifontenen, og kaster en mynt nedi den. Denne handlingen regnes som et symbol på ønsket om å komme til Roma!

En annen kjent scene i filmen finner sted ved Spansketrappen, hvor Ann nyter en italiensk gelato. Spansketrappen er et ikonisk landemerke i Roma og et populært møtested for både turister og lokalbefolkningen.

Gjennom hele filmen vandrer Ann og Joe gjennom de sjarmerende gatene i Roma, og de opplever byens livlige stemning og sjarm. De utforsker små kafeer, lokale markeder og vakre arkitektoniske skatter.

De går fra Pantheon til Teatro Marcello, fra Colosseum til den fantastiske Piazza Venezia opp til dørene til Campidoglio

Mot slutten av filmen kommer den mest ikoniske og minneverdige scenen der de to hovedpersonene besøker den legendariske Bocca della Verità, Her forklarer Gregory for Audrey den eldgamle legenden knyttet til monumentet.

Hun ber ham så stikke hånden inn først,  og Gregory later som om han blir bitt, og gjemmer hånden sin inne i jakkermet. Det sies at Audreys reaksjon ikke var skuespill, men en ekte reaksjon idet Gregory spilt henne et puss.

Don’t Look Now (1971)

Regi: Nicolas Roeg
Genre: Thriller
Tale: Engelsk
Tilgjengelig på: SF Anytime

Dette er en film som rommer flere sjangre - drama, horror, thriller. Den er vakker, nifs og uforglemmelig.

Et engelsk par, Laura og John Baxter, sørger over sin unge datters død, og reiser til Venezia der de møter to eldre søstre, hvorav den ene er synsk. I de tåkelagte smugene i et regntungt Venezia skjer det mystiske ting.

Åpningsscenen av "Don't Look Now", er bemerkelsesverdig for sin intense og urovekkende stemning som etablerer tonen for resten av filmen.

I denne scenen følger vi ekteparet John og Laura Baxter mens barna deres leker i hagen hjemme. Regissøren bruker et tett, fragmentert kameraperspektiv og raske klipp for å skape en følelse av uro og forvirring, selv i en tilsynelatende fredelig setting. Denne teknikken, kombinert med den dissonerende musikken, setter oss på tå hæl, og innleder den psykologiske spenningen og mystikken som utfolder seg gjennom hele filmen.

En elegant, sensuell, hjerteskjærende og ekstremt velspilt thriller - med fantastiske Julie Christie og Donald Sutherland i hovedrollene.

The White Lotus, Sesong 2 (2021)

Regi: Mike White
Dramaserie / komedie
Tale: Engelsk
Tilgjengelig på: HBO Max

Jeg SLUKTE denne serien. De to sicilianske jentene, de unge ekteparene på en “toxic” partur, de tre mennene på familiegjenforening, og den deprimerte rikmannsdamen med sin forvirrede assistent. Rett og slett suveren underholdning.

Guardian gir den fem av fem stjerner og skriver:

"This immaculate show’s writing is utterly unrivalled"

Signora Volpe (2022)

Regi: Rachel Cuperman og Sally Griffiths
Genre: Krimserie
Tale: Engelsk
Tilgjengelig: TV 2 Play

Jeg har ikke sett denne selv, kun fått tips: 

Sylvia, en tidligere MI6-agent, blir involvert i kriminalitetsbekjempelse når hun besøker søsteren sin i en søvnig italiensk landsby.

Morsom og fengende serie innspilt i Lazio og Umbria.

Gudfaren-triologien - Il Padrino (1972-1990)

Regi: Francis Ford Coppola
Genre: Krim
Tale: Engelsk
Tilgjengelig på: TV 2 Play og Viaplay

Info fra Store Norske Leksikon: 
Gudfaren er en amerikansk filmtrilogi (1972–1990) regissert av Francis Ford Coppola og skrevet av Coppola og Mario Puzo. Trilogien er basert på sistnevntes roman fra 1969. De to første filmene er regnet blant filmhistoriens aller sterkeste.

Gudfaren 1

Gudfaren (1972) skildrer mafiabossen Don Corleone og hans familie i de første årene etter annen verdenskrig.

Marlon Brando har tittelrollen, mens Al Pacino, James Caan, John Cazale og Talia Shire spiller søsknene Michael, Sonny, Fredo og Connie Corleone. Robert Duvall har rollen som familiens rådgiver Tom Hagen, mens Diane Keaton bekler rollen som Michaels forlovede Kay Adams. Foto og musikk er ved Gordon Willis og Nino Rota.

Filmen fikk Oscar-priser for beste film og beste manus, og Marlon Brando fikk Oscar-pris for beste mannlige hovedrolle.

Gudfaren 2

Gudfaren 2 (1974) skildret både Don Corleone som ung (Robert De Niro) og hvordan yngstesønnen Michael (Al Pacino) overtar som familiens overhode etter farens død.

Denne filmen mottok Oscar-pris for beste film og manus, dessuten fikk Coppola prisen for beste regi og De Niro for beste birolle.

Gudfaren 3

I 1990 kom Gudfaren 3, der Michael Corleone forsøker å bringe familien over i lovlig forretningsvirksomhet.

Filmen implementerer nyere historiske hendelser, som pave Johannes Paul Is plutselige dødsfall, inn i sagaen om den italienskamerikanske familien.

Gudfarens siste del har ikke det samme renommeet som de to første filmene, men den fikk jevnt over gode kritikker og ble nominert til syv Oscar-priser.