Pizzo

- en ferieby i det autentiske Calabria 

I denne guiden finner du fakta, historie og kultur samt tips til spisesteder, opplevelser og reiseruter til og fra Pizzo.

Tekst, bilde og video: Kinga Boragina og Thea Marie Dolva

Foto-portretter: Inge-Lise Langfeldt

Velkommen - jeg er Kinga

Jeg er vokst opp i Pizzo, og har alltid interessert meg for reise, kultur og språk. Mitt spesialfelt er guider og turer innen det som kalles sakte turisme.

I familien min og samfunnet jeg er vokst opp i, er mat en viktig komponent i livet, og jeg elsker også å holde matlagingskurs sammen med mannen min, Gaetano, som er kokk.

Ønsker du e-post når vi publiserer nye reiseguider eller reisetips? 
Ja, takk

Nysgjerrig på Calabria som reisemål? 

Se historien i tekst, bilder og videoer om hva en gruppe norske opplevde på tur til Pizzo sammen! 

Ja, takk: Vis meg historien!

Trykk på bildet for å utforske det som interesserer deg mest. 

Pizzo

Om du er kjent i Calabria har du kanskje hørt om paradisiske steder som Scilla og Tropea? Det ikke mange vet er imidlertid at for å komme til for eksempel Tropea, må du svinge av ved Pizzo, og da mitt hotteste tips: Ikke kjør forbi!

Denne lille byen er perfekt for deg som vil feriere på et paradisisk sted som ennå ikke er "spist opp" av tursime. 

Her har man alt i gåavstand - spisesteder, småbutikker og barer ligger sentrert rundt den vakre hovedpiazzaen som gir deg utsikt til havet og bystranden.

Fra piazzaen kan du nyte den vakre solnedgangen - faktisk vil du se alle menneskene på piazzaen med hodet vendt mot denne - så strålende vakker er den.

Du finner alt du trenger på minimarkets sentralt, eller du kan gå i de sjarmerende smugene opp til "nydelen" av byen for å finne større supermarkeder og delikatesseforretninger. 

Og vil du bade, er det bare å tusle ned til bystranda, som er rolig med hvit myk sand og krystallklart vann.

FAKTA

Pizzo, også kjent som Pizzo Calabro, er en liten kystby på den tyrrenske siden av regionen Calabria, i Italias “skotupp”. Slik tilfellet er ved mange byer i denne delen av Calabria, ligger den dramatisk plassert ytterst på en klippe, med sand- og steinstrender rundt. 

Byen blir iblant “forbigått” av folk som er på vei til Sicilia, eller aldri kommer dit, fordi de stanser i Puglia! Derfor anses Calabria fortsatt som en ukjent region for mange, og du kan derfor finne nydelig perler å besøke, uten å blakke deg.

Hva kjennetegner Pizzo?

Pizzo er verdsatt for sine strender og stemningsfulle steinete små bukter, for sitt glassklare hav og den pittoreske gamlebyen med solfylte bygninger, et yrende folkeliv og det karakteristiske torget med utsikt som baugen på et skip. 

Her kan du nyte av det enkle og avslappende småbylivet, ta lange svømmeturer, snorkle og fiske. Ja, byen har en tusen år gammel tradisjon for tunfiske og fremstilling av tunfisk.

Sakte turisme

Jeg, Kinga, som skriver dette er oppvokst i denne lille byen med snaue 9000 innbyggere og med stor personlighet. Som liten elsket jeg å bo her, men jeg var eventyrlysten og søkte meg videre i verden.

Nå som jeg er eldre, får jeg en stadig dypere erkjennelse av hvor nydelig denne byen er, hvilke verdier som gjemmer seg her, og som ennå er uoppdaget av masseturismen. Jeg er ikke alene om dette.

Mange av mine medborgere er opptatt av å ta vare på byen vår og områdene rundt og å puste nytt liv i byer som har forfalt og blitt forlatt, de såkalte spøkelsesbyene, og å gjøre det i takt med naturen. Dette sakte turisme.

Bystranden, brygga og historisk sentrum – disse tre komponentene utgjør byens sjarm. Når du bor her trenger du ikke bil; alt ligger i gåavstand. 

Vil du reise et lite stykke lenger ut, kan du ta en søt bie-taxi (en liten åpen bil med tre hjul). 

Strendene i og rundt


Pizzo er en del av
La costa degli dei – Gudenes kyst. Gamle myter forteller at gudene pleide å holde til her - fordi det var så vakkert.  

I her ligger strendene som perler på en snor, men La Marina di Pizzo, som vises på bildet over, er bystranda som folk bruker hver dag. 

Her kan man gå en tur på moloen, ta et bad, treffe venner og familie, tilbringe en stund i sola, eller ta noe å drikke på et av de mange serveringsstedene.

Stranden ligger et par minutters gange fra hovedpiazzaen og centro storico. Jeg gikk på skolen på piazzaen, så dette var stedet hvor vi dro og badet i hverdagen, etter skoletid og i helgene.

Andre herlige strender er Colamaio, Marinella, Riviera Prangi og Seggiola di Pizzo.

Romantikk

De siste årene har byen begynt å innse sitt enorme potensial som turistby.

Både privatpersoner og lokale virksomheter har jobbet hardt for å restaurere mange av de historiske smugene.

Blant de mest kjente er "kjærlighetsgaten", en trapp hvor kjærestepar, helt siden antikken, har kysset hverandre.

Selv fikk jeg mitt første kyss på en av de små trappene som går fra hovedpiazzaen og ned til stranden. Jeg var 15 år, det var lørdag og jeg og han jeg var forelsket i hadde vært og kjøpt is. Vi gikk opp på trappen for å stikke oss litt vekk. Det var veldig mørkt – og veldig romantisk!

Folkelivet

Familien min bodde i et av de små smugene i hjertet av Pizzo, strøket het Carmine og var omgitt av små kirker og forlatte hus.

På piazzaen, og på marinaen som ligger rett nedenfor, kan du oppleve la vita del paese, folkelivet, her finnes en rekke barer og restauranter og her ferdes både lokale og besøkende. I Pizzo er ikke turistene og lokalbefolkningen delt i to; alle nyter av både by- og badeliv.

HISTORIE

Pizzo har en myteomspunnet forhistorie, og byen er fortsatt omgitt av en viss mystikk.

Ifølge mange historikere ble byen bygget på ruinene til det gamle Napitia, en koloni grunnlagt av fokserne, som hadde unnsluppet massakren i Troja og var tiltrukket til disse nydelige stedene, hvor Magna Graecia så blomstret.

Piratenes raid, og saresenernes gjentatte og brutale angrep endte opp med å vinne over befolkningen og drive innbyggerne på flukt. 

Få overlevende ble igjen og søkte tilflukt mot østsiden av den ødelagte byen, hvor de senere, rundt 903, dannet den nye byen, som tok navnet Pizzo, som betyr utstående fuglenebb, mest sannsynlig på grunn av dens karakteristiske og pittoreske utseende.

Il castello di Pizzo

På byens hovedpiazza ligger Il Castello di Pizzo. Det er laget på 1400-tallet og har en dramatisk historie. Her ble nemlig svogeren til Napoleone Bonaparte skutt, og derfor er borgen også kjent som Castello Murat. 

Den 13. oktober markeres attentatet på Joachim Murat (på italiensk, Gioacchino Murat), nevøen til Napoleon Bonaparte, som ble drept ved byens slott. Joachim Murat var konge av Napoli og Napoleon Bonapartes adjutant i Italia i 1796–1797, og i 1800 giftet han seg med Bonapartes søster Caroline.

Hvert år minnes dagen da Murat kom med sine generaler for å besøke havnen, som var svært viktig på den tiden, siden det var det eneste landingsstedet på den tyrrenske kysten av Calabria.

Skuespillere strømmer til for å være med i den historiske gjenskapningen av scenene, de går i land ved slottet og spiller så ut arrestasjonen, fordømmelsen og skytingen av kong Joachim Murat i Pizzos slott.

Slottet ligger sentralt til og bærer en dramatisk historie. I dag rommer den et museum, men man kan også leie det til festlige anledninger. Jeg har for eksempel vært i bryllup her. Det var magisk.

KULTUR

Den lokale kunst- og håndverktradsjonen står sterkt i Pizzo.

Håndlagde produkter, eller produkter fremstilt lokalt og med respekt for naturens ressurser kalles prodotti artigianali på italiensk. Dette er et kvalitetestegn, ikke minst også når det gjelder mat, så se etter disse skiltene når du handler.

Kulturarrangementet "Premio di Pittura città di Pizzo" er en av de største begivenhetene i Sør-Italia med en rik tradisjon.

De siste årene er Pizzo også blitt dekorert på urbant vis av kunstnere i ulike aldre som har løftet byen med sin kunst, blant annet gjennom veggmalerier. 

Når du spaserer gjennom de små smugene - "i vicoli" - noen ganger mindre enn én meter brede - vil du kanskje kunne titte inn i verkstedet til noen av de lokale kunstnerne.

Dette veggmaleriet er laget av elever på kunstlinja i samarbeid med en assosiasjon som motarbeider vold mot kvinner. Bildet forestiller Maria Chindamo, en gründerkvinne fra Calabria som er forsvunnet under mørke omstendigheter, her smilende og fri.

Håndverksmesse

Den gamle messen for alle hellige er en utstilling av håndverk, kultur og gastronomi i hjertet av det historiske sentrum, blant terrakotta og autentiske smaker fra fortiden

La fiera di tutti i Santi er en messe i Pizzo som holdes 1. november hvert år. Den er dedikert til lokal håndverkskunst, som knipling (merletto), keramikk, fargede vaser, håndlagde møbler og kjøkkenredskaper.

Den 1. november holdes La fiera di tutti i santi - Helgenmessen - i hjertet av det historiske sentrum av byen. Dette er en populær begivenhet med en lang tradisjon, der gatene, torgene og de mest stemningsfulle delene av byen kommer til live for å hylle fortiden og videreføre de eldgamle kunstformene og de kulinariske herlighetene som kjennetegner den lille kystbyen.

Her det lokalt håndverk som gjelder, som kommer til uttrykk gjennom dyktuge kurvvevere og keramikere, kjent for sine levende og fargerike verk, som dekorative vaser, kalabresisk terracotta og unike, håndlagde møbler.

Under messen serveres det også lokalmat med typiske produkter som kakene mostaccioli di Soriano, til tradisjonelle hjemmelagde retter som Frittelli cu a nunnata, stekte fiskepletter. 

Den kalabesriske mat- og vinkulturen har en dyp forbindelse til røttene i den kulinariske kjennskapen som med stor respekt blir videreført fra generasjon til generasjon.

I tillegg til håndverk og gastronomi, har legender og eldgamle skikker en sentral plass. Blant disse er det historier om unge elskere som valgte seg ut et stykke håndverkskunst som løfte og symbol på deres kjærlighet. 

Helgenmessen i Pizzo er derfor ikke bare en årlig begivenhet, men en reise gjennom tiden og inn i tradisjonene som definerer selve essensen byfellesskapet og samfunnsånden, og gjør dem tidløse.

Karnevalet

Noen av mine lykkeligste barndomsminner er fra karnevalet, som i Calabria feires med brask og bram, og spesielt i små landsbyer som Pizzo. Her holdes tradisjonene ved like og karnevalet er en gledens feiring for alle, men kanskje spesielt for barna, og alle kler seg ut i tradisjonelle karnevalskostymer.

Den kalabresiske masken er Giangurgolo, en maske fra la commedia dell'arte, "Gianni den grådige" - en matglad person som også er glad i å prate! Visstnok symboliserer masken, på litt skøyeraktig vis, det kalabresiske folkeslaget.

De fargerike opptogene blir til en stor folkefest, og folk koser seg med lokale spesialiteter og bakst som “la pignolata”, de tradisjonelle “chiacchiere” og “castagnole”. 

La pignolata er en dessert som lages til karnevalet og det fargede kakedrysset symboliserer festen! Jeg lagde denne desserten til mine italienske studenter i Oslo i forbindelse med karnevalet, og barna deres fikk også smake. Det er spennende å koble sammen italienske og norske tradisjoner. Selv fikk jeg smake norske fastelavnsboller!

Småbylivet

Jeg og vennene mine visste at når vi skulle studere måtte vi reise et annet sted, og mange av oss drømte om å reise.

Jeg var litt interessert i mote på den tiden og forestilte meg at Milano var et slags verdenssentrum, en metropol, hvor du fant alt du kunne ønske deg, alle slags skoler og universiteter, offentlig transport, og dessuten supermoderne holdninger. Her var alt mulig, og ingen kunne dømme deg… Slik så jeg det for meg.

Dette er småbylivet, du lengter bort fra det, men så, når du har levd litt lenger og testet andre steder, ser man at fordommer finnes overalt, den aller største forskjellen er vel heller at i storbyen er du anonym, du er på en måte “ingen”. Mens i småbyen har du, om du er heldig, folk som støtter deg i tykt og tynt fordi. De kjenner deg, de passer på deg, da jeg var liten og kom inn på kafé sa de på dialekt, Å det er datter til Gianni, ta deg en juice, ta deg en is.

Det å bli gjenkjent uansett hvor du går, det å alltid ha noen å prate med, det synes jeg er helt fantastisk. Det er et vita sociale alle stelle, det er bare spontanitet og glede over en lav sko. Man trenger ikke å planlegge ting. 

Jeg husker at når pappa gikk ut om kvelden, sa han bare: Jeg tar en tur ut. Hvis jeg spurte hvor og med hvem, sa han bare “mo, vediamo” - Vi får se! Herlig, på sitt vis.

Det sosiale livet i Pizzo er helt topp. Det er inkluderende og krever ingen planlegging

Fester og røde dager

  • 23.-25. april: Feiring av San Giorgio, Pizzos skytshelgen
  • 1. mars: Feiring til ære for San Francesco
  • 17.-18. juli: Feiring til ære for Havets folk (Gente di mare)
  • 14.-16. august: Feiring til ære for San Rocco (Hvem er det?)
  • 8. september: Feiring til ære for Madonna delle Grazie

I tillegg er det mange folkefester knyttet til mat og drikke, vi kaller dem “le sagre”. Om du kommer over en slik feiring, er det bare å hive seg med!

MAT & DRIKKE

La oss nå se kort på noen av lokale mattradisjonene og matarrangementer og eksempel på restauranter å spise.

Tunfisk fra Calabria

I årevis har de viktigste tunfiskene på den kalabriske kysten vært aktive i Pizzo.

Da dette stengte ned i 1963, måtte hundrevis av tunfiskere bytte jobb: de emigrerte, de gikk om bord på store handelsskip eller de begynte å jobbe som fiskehandlere.

Noen få fortsatte den eldgamle tradisjonen med foredling av tunfisk, for eksempel Ceravolo-familien, eller det mer kjente selskapet Callipo, som har sitt hovedkontor og opphav akkurat her. Og slik har tunfisket overlevd i Pizzo. 

Il tartufo di Pizzo

Il tartufo di Pizzo er en spesialitet i hjembyen min: Det er en hasselnøtt-is som er formet etter “håndflaten”, i en halvkule, med et hjerte av smeltet mørk sjokolade, dekket med et dryss bitter kakaopulver og sukker.

“Matfester” - Le sagre

 I Pizzo har vi, som mange andre byer, våre egne matfester - le sagre - som feirer tunfisken, og den finnes i tusenvis av lokale retter.

Her er flere matfester, eller sagre: 

  • Sagra del tonno (tunfisk)
  • Sagra del tartufo gelato  (isen tartufo)
  • Sagra del peperoncino  (chili)
  • Zeppolata (en type småkake 

Sagra del tonno e del tartufo gelato di Pizzo er en enestående fest som går av stabelen 16. August 2024. Her hyller byens befolkning sammen med alle tilreisende disse enestående produktene som Pizzo er så kjent for.

Alt blir selvsagt akkompagnert av vin i ypperste kvalitet - lo Zibibbo, unik i sitt slag, og som tross navnet skiller seg fra Zibibbo siciliano.

Delikatessebutikker

Hos Latticini Tropea Pizzo finner du et godt utvalg i "godsaker" - her for eksempel Formaggio ai tre latti con ciliegie maresche. 

Restauranter

Jeg anbefaler disse fordi de er overlegen når det gjelder kvalitet: Locanda da Toscano og Lido Ristorante Acqua Azzurra

 

OPPLEVELSER

Dette beste du kan gjøre i Pizzo er kanskje å slappe av og nyte det sakte tempoet!

Spaser gjennom labyrinten av trange smug og oppdag noe nytt hver dag. Beundre utsikten over havet og solnedgangen fra forskjellige vinkler til forskjellige tider. 

Men er du rastløs og ønsker å dra på eventyr, ligger disse også rett utenfor døra!

Solnedgangen i Pizzo er et show i seg selv - uno spettacolo, et fortryllende øyeblikket prydet av de sarte, lyse fargene på himmelen. Tro hvor mange timer av livet mitt jeg har brukt på stirre drømmende inn i solnedgangen? 

Bryggen i Pizzo

Moloen – den smale bryggen som stikker ut i vannet, kalles “pizza a pundi” på dialekt – altså Pizzos tupp, og er en yndet spasertur for både lokale og tilreisende. 

Rundt bryggen, stranden og hovedpiazzaen samles folk, spesielt om sommeren, og det er her utelivet utspiller seg.

Det går to trapper fra piazzaen og ned til stranden, og det finnes alltid noen som kaster seg ut fra trappene og ned i sjøen!

Dagstur til De eoliske øyer

Fra Pizzo er det en vidunderlig utsikt til vulkanen Stromboli, som er en del av De eoliske øyer. Og er du eventyrlysten, ligger disse øyene bare en dagstur unna med ferge.

Man venter hele året på et slikt øyeblikk, og du må være på rett sted til rett tid for å få oppleve det: At sola kysser munnen til vulkanen - bacia la bocca del vulcano. Jeg vet ikke om det finnes noe lignende i hele Europa? Tidlig i april og i midten av september har du best sjanse til å få med deg dette!

Strandaktiviteter

Fra april/mai til ut oktober (og gjerne ut november) er det badesesong, og det er populært både å snorkle og fiske. 

Det er også mulig å bli med ut på båttur for å fiske samtidig som du opplever naturen rundt Pizzo. Sjekk ut Calabria Sport Fishing. Man kan leie en kano, en pedalbåt eller ta en båtutflukt til Poedigrotta-hulen. 

Pizzos 10 kirker

Er du lysten på kultur og historie, kan du besøke en av Pizzos 10 kirker.

La Chiesetta di Piedigrotta er den mest unike kirken jeg vet om. Den ligger på en strand, og er gravd direkte ut av steinen fra fjellet. Alt er laget av denne steinen, skulpturene, alteret.

Shopping i Pizzo

Små markeder med lokale varer, ferskvarebutikker, lørdagsmarked med fersk frukt og grønt, kjøtt, fisk, vin og ost, samt noen supermarkeder litt utenfor bysentrum - alt dette finner du sentralt i Pizzo.

Pizzo er provinsen til Vibo, og jeg husker at ungdommene derfra pleide å komme på besøk til oss for å henge på stranden og oppleve utelivet. Pizzo har det beste utelivet med masse gøy som skjer på stranden og på piazzaen! 

I nyere tid er det forresten kommet en kulturell assosiasjon som organiserer kulturelle eventer, den er veldig kul og smal, den heter Nish – cantiere di idee, og er en blanding av bokhandel og litterær scene.

Utflukter til byene rundt

Pizzo ligger ikke langt fra andre smellvakre steder som Zambrone, Tropea og Scilla. Her er det massevis av liv og folk og paradisiske strender.

Zambrone et yndet reisemål for både lokalbefolkningen såvel som turister. 

Tropea, et sted mange ønsker å dra til, men som også er det mest turistifiserte stedet i Calabria.  

Scilla - mange velger dette stedet fremfor det mer hektiske Tropea. I Scilla, som ligger et stykke lenger syd, ligger i det som kalles Costa Viola. Mange turister forteller om en unik ro i Scilla.   

Bli mer kjent med Scilla

REISERUTER

Her gir jeg deg informasjon om hvordan komme til og fra Pizzo. 

Jeg gikk på skolen på La piazza di Pizzo, hovedpiazzaen, og vi hadde ikke bil, så vi gikk stort sett overalt til fots.

Det kan du også gjøre, du trenger ikke bil i Pizzo!

Vi hadde imidlertid en liten scooter, en sånn som går sakte. Det fantes ikke busser eller tog i Pizzo, og folk kjørte gjerne 3-4 på en scooter i min oppvekst.

Nå føyer man seg litt mer etter reglene, men da jeg var liten kjørte for eksempel pappa, mamma og jeg sammen på vår lille familiescooter; jeg satt i midten som en sandwich og var topp fornøyd!

De siste årene har byen forberedt seg på å ta imot turister, og man kan nå finne skyttelbusser - bus navetta - og de søte små trefots-taxiene kalt “api” (bier). 

Ape-taxi

Og “ape” betyr bie på italiensk! Navnet kommer av at der små og nette, en hybrid mellom bil og Vespa (og “vespa”, ja det betyr veps på italiensk!)

Ape-taxiene holder til på hovedpiazzaen i lille Pizzo, med utsikt over havet. 

Hvis du trenger å komme deg raskt ned til bystranda, til “kirkestranden” Piedigrotta, eller vil kjøre på en liten sightseeing rundt omkring i byen, er ape-taxi perfekt. De kommer nemlig til selv i de trangeste og vakreste smugene som Pizzo er så kjent før.

 

Det er flere måter å komme til Pizzo på, fra nord eller syd: 


Fra Lamezia Terme

Flyplassen ligger litt lenger nord, og derfra tar du shuttelbus fra flyplassen til togstasjonen Lamezia Terme Centrale. Videre tar du tog til Vibo Valentina-Pizzo (14min), og til slutt buss (nr 247) til Pizzo sentrum. 


Fra Reggio Calabria
  

Dersom du lander med fly her, tar du enkelt shuttelbus fra flyplassen til togstasjonen Reggio Calabria Centrale og deretter tog til Vibo Valentina-Pizzo (1 time 13 min) og som over shuttelbus til sentrum av Pizzo.

For mer informasjon om de største flyplassene i Calabria, hvordan kjøpe billetter, og reisetider anbefaler vi at du sjekker ut reiseruter i denne guiden.